Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Britney Spears getuigt voor het eerst in het openbaar over rechtszaak tegen haar vader: "Ik wil gewoon mijn leven terug"

"Ik ben getraumatiseerd" en "ik wil gewoon mijn leven terug". De Amerikaanse zangeres Britney Spears (39) heeft voor een rechtbank in Los Angeles getuigd in de rechtszaak over haar bewindvoering. Het was de eerste keer dat de buitenwereld haar zelf aan het woord kon horen in de al jarenlang aanslepende juridische vete met haar vader. Ze vecht aan dat ze sinds 2008 onder volledige controle staat van haar vader, zowel financieel als in haar persoonlijke leven. Haar getuigenis verliep telefonisch en was "bijzonder emotioneel".

Vooraf: wie is Britney Spears, en waarover gaat dit?

Britney Spears brak als tiener door in 1998 met "...Baby one more time" en werd meteen wereldwijd een megaster. Ze reeg de hits aan elkaar, maar in de tweede helft van de jaren 2000 kreeg ze af te rekenen met mentale problemen en emotionele inzinkingen. Ze stortte meermaals publiekelijk in, in die mate dat ze in 2008 onder bewindvoerderschap werd geplaatst. Een bewindvoerder is een soort voogd, aangesteld door een rechter, om de belangen te behartigen van iemand van wie geoordeeld wordt dat hij niet meer in staat is om zijn eigen zaken te beheren en zelf beslissingen te nemen.

Zowel in haar zakelijke als in haar privéleven had ze dus geen beslissingsrecht meer. Haar vader, James "Jamie" Spears, en een advocaat, kregen de volledige zeggenschap. Bijna 13 jaar later geldt dat bewindvoerderschap nog steeds. Britney Spears probeert al lang om via de rechtbank de zeggenschap over haar leven op zijn minst deels terug te krijgen.

Heel wat Britney-fans vinden het bewindvoerderschap al van in het begin controversieel. Volgens hen dient het alleen maar om de popster te manipuleren en te controleren. Het is -nog volgens die fans- een dekmantel om haar machteloos te maken, opgezet door misleidende figuren die uit zijn op haar fortuin.  

Britney Spears: "Dit doet mij meer kwaad dan goed"

In de strijd om het bewindvoerderschap van Britney Spears volgen de rechtszaken en hoorzittingen elkaar soms in sneltempo op. Die vonden tot nu toe altijd plaats achter gesloten deuren. Spears kwam er al eerder aan het woord, maar de getuigenissen werden nooit openbaar gemaakt. Spears had nu zelf om een publieke zitting gevraagd, waardoor het de eerste keer was dat de buitenwereld haar verhaal zou kunnen horen.

Het was een soort hoorzitting waarbij een van de partijen tijd en ruimte krijgt om de eigen situatie te bespreken. In dit geval kon Britney Spears zelf dus haar verhaal doen. De zangeres maakte niet in levenden lijve haar opwachting, door de coronamaatregelen verliep haar getuigenis via telefoon. Publiek mocht in beperkte mate aanwezig zijn, het maken van geluid- en beeldopnames was strikt verboden.

Beluister hier het gesprek met correspondent Lucas Waagmeester, die als een van de enige journalisten in de rechtszaal was. Het artikel gaat daaronder voort:

Spears kwam een klein half uur aan het woord en beschreef heel emotioneel haar leven onder het bewindvoerderschap van haar vaderJamie. "Mijn vader controleert mij 100.000 procent. Ik kan niet zelf bepalen met wie ik contact heb. Vrienden die vlakbij wonen, mag ik niet zien. Ik voel me helemaal alleen en verlaten. Iedereen om mij heen zegt neen en buit mij uit. Ik ben getraumatiseerd, ik wil gewoon mijn leven terug."

Opvallend was de passage waarin ze vertelde hoe ze graag met haar vriend wil trouwen en nog een kindje wil (Spears heeft al twee kinderen uit een eerdere relatie, red). Maar volgens de strikte regels van haar bewindvoering mag ze daar niet zelf over beslissen. Ze beschreef hoe ze een spiraaltje (anticonceptie, red) heeft en dat wil laten verwijderen, maar dat mag ze niet. "Er is mij gezegd dat ik binnen het bewindvoerderschap niet mag trouwen en geen kind mag krijgen."

Mijn vader controleert mij 100.000 procent. Ik kan niet zelf bepalen met wie ik contact heb. Vrienden die vlakbij wonen, mag ik niet zien. Ik voel me helemaal alleen en verlaten.

Britney Spears

Spears vertelde ook dat ze gedwongen werd om lithium te nemen. Dat is een middel dat vaker wordt voorgeschreven bij bipolaire stoornissen. Ze moest het nemen tot op het niveau dat ze zich dronken voelde en niet meer in staat was om gesprekken aan te gaan. "Dit duurt nu al 13 jaar. Ik wil dit kunnen beëindigen, het doet me meer kwaad dan goed", zei ze. Ze beschreef hoe boos ze was, hoe ze elke dag huilt. "Ik verdien het om een leven te hebben."

Ik wil dit kunnen beëindigen, dit doet me meer kwaad dan goed. Ik verdien het om een leven te hebben.

Britney Spears

Correspondent Lucas Waagmeester: "Ik hoorde geen verward persoon"

"Spears stak in een hoog tempo van wal, de rechter moest haar enkele keren vragen om wat trager te spreken", zegt correspondent Lucas Waagmeester. Hij was als een van de weinige journalisten in de rechtbank. "Ze klonk boos, geëmotioneerd, sprak met trillende stem. Ze vertelde hoe ze een slaaf was van iedereen om haar heen, hoe iedereen altijd nee zegt op alles wat ze wil, hoe slecht ze slaapt, hoe ze al jaren onder de situatie lijdt."

Naar de buitenwereld kampt Britney Spears met het imago van een labiel iemand, "maar ze klonk heel helder. Ik had niet de indruk dat ik een verward persoon hoorde spreken, zoals ze vaak wordt afgeschilderd."

Buiten aan de rechtszaal hadden veel fans van de zangeres verzameld om hun steun te betuigen. "Opvallend is dat daar veel mensen uit de LBGTQ+-beweging bij waren", zegt Waagmeester. "Britney is een icoon als iemand die zelf de controle wil over haar leven en wil kunnen zijn wie ze is, dat is een inspiratie. Er worden ook veel vragen gesteld over de rechten van mensen die onder het bewindvoerderschap staan."

Bekijk hier de reacties van de fans, het artikel gaat voort onder de beelden:

Videospeler inladen...

Wat zijn de kansen van Britney Spears?

Details over het bewindvoerderschap van Britney Spears zijn nooit bekendgemaakt. Maar vader Jamie en een advocaat hebben sinds 2008 wel de zeggenschap over zeer veel aspecten van haar financiële situatie, haar gezondheid, haar woonplaats en gezinsleven, en haar carrière.

Spears heeft op zich niets tegen het concept van bewindvoerderschap, zei ze eerder, maar ze wil wel een deel van de controle terug. Ze wil vooral dat haar vader uit zijn rol gezet wordt. Jamie Spears zette in 2019 tijdelijk een stapje opzij na gezondheidsproblemen. De rechtbank bepaalde dat haar gezondheidsmanager, Jodi Montgomery, in afwachting de rol mocht overnemen. De zangeres wil nu dat Montgomery definitief bewindvoerder wordt.

Hoe groot is de kans dat het haar zal lukken? "Zeer klein", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Als je kijkt naar hoe strikt het bewindvoerderschap in de staat Californië geregeld is, hoe anderen in het verleden geprobeerd hebben om eronderuit te komen, en hoe hen dat niet is gelukt. Anderzijds was er in februari "Framing Britney Spears", de documentaire van The New York Times over Britney Spears en het bewindvoerderschap en die heeft wereldwijd heel wat losgemaakt. Mogelijk kan dat ertoe leiden dat de rechter tot andere conclusies komt."

Een volgende zitting vindt plaats op 14 juli.

Justin Timberlake: "We moeten Britney allemaal steunen"

Zanger Justin Timberlake, die van 1999 tot 2001 een relatie had met Britney Spears, postte na de getuigenis een tweet: "Na wat we vandaag zagen, zouden we Britney op dit moment allemaal moeten steunen. Ongeacht ons verleden, goed of slecht, ongeacht hoe lang het geleden is... wat met haar gebeurt, is niet oké. Geen enkele vrouw zou ooit beperkt moeten worden in het nemen van beslissingen over haar eigen lichaam."

Timberlake bood na de beruchte "Framing Britney Spears"-documentaire ook al zijn excuses aan. Daarin werd hij opgevoerd als een van de mensen die een aandeel zouden hebben gehad in haar mentale instorting. Er wordt geponeerd dat hij ten koste van Spears zijn eigen carrière een boost wou geven. "Ik begrijp dat ik tekortgeschoten ben", klonk het.  

(Door een technisch probleem kan je deze post niet zien in onze app)

Meest gelezen