Actiecomité "Bescherm Ons Landschap" heeft 409 bezwaarschriften ingezameld.
Radio 2

Inwoners Kortenberg protesteren tegen nieuwe installatie De Watergroep: “Gebouw verpest ons landschap"

Op het gemeentehuis van Kortenberg hebben actievoerders vanmorgen 409 bezwaarschriften ingediend tegen de bouw van een nieuwe onthardingsinstallatie van De Watergroep. Actiecomité "Bescherm Ons Landschap" vindt dat het gebouw het landschap te veel zal aantasten en vraagt om alternatieven te bekijken. Volgens De Watergroep wordt de visuele hinder al zoveel mogelijk beperkt in de plannen. De watermaatschappij wacht nu het advies en de beslissing van de overheid af.

Het terrein langs de Hulstbergstraat in Meerbeek is een belangrijk waterknooppunt voor De Watergroep. Van daaruit vertrekt 58% van het water dat de maatschappij in Vlaams-Brabant produceert. Vandaag is er op de site weinig te merken van grote waterreservoirs die er nu al onder de grond zitten. Bovengronds zijn enkel een paar kleine gebouwen te zien. In de toekomst zou dat kunnen veranderen, want de watermaatschappij heeft plannen om op dezelfde plek een nieuwe wateronthardingsinstallatie te bouwen. Zo’n installatie zorgt voor "zachter water" met minder kalk, wat beter is voor leidingen en huishoudtoestellen.

Maar buurtbewoners zijn niet opgezet met die nieuwe bouwplannen. “We zijn niet tegen die installatie op zich, want we kunnen allemaal wel zachter water gebruiken”, verduidelijkt Peter Servais, de voorzitter van het wijkcomité Den Tomme, dat de protestactie mee ondersteunt. “We hebben wel een probleem met een gebouw van 100 meter lang en meer dan 16 meter hoog, dat in ons landschap gaat komen te staan. Bovenop een heuvelrug en zichtbaar van heinde en verre.” Volgens Servais kan het anders: "Er zijn voorbeelden van gebouwen die volledig onder de grond worden gebouwd en die veel meer zijn ingepast in het landschap dan enkel wat hagen en bomen errond."

Gebouw onder de grond

De actievoerders reiken zelf alternatieven aan voor het project. Peter Verlinden is woordvoerder van actiecomité "Bescherm Ons Landschap". "De gemeente Bertem heeft al lang geleden een terrein vrijgemaakt naast de E40 om zo’n installatie te zetten. Dat zou de allerbeste keuze zijn. Maar er is ook de mogelijkheid om het gebouw veel dieper te doen verzinken in de grond waardoor het een opgehoopte heuvel wordt. Daar hebben we simulaties voor gemaakt."

Volgens Kathleen De Schepper van De Watergroep is er wel degelijk rekening gehouden met het landschap. “We denken dat we met deze plannen de visuele hinder al zoveel mogelijk beperkt hebben. De bestaande bosjes blijven behouden, we hebben gekozen voor een mooie gevelsteen die past in de omgeving en het gebouw zit voor 40% onder de grond." Nog dieper is volgens de woordvoerster niet mogelijk: "We hebben nu eenmaal een bepaalde hoogte nodig voor de ontharding en er moet ook rekening gehouden worden met veiligheid en onderhoud. Het andere terrein in Bertem is zowel economisch als ecologisch niet de beste oplossing."

Niet-bindend advies

Het openbaar onderzoek loopt nog tot en met 27 juni. Tot dan kunnen bezwaarschriften ingediend worden. Daarna buigt het gemeentebestuur zich over de kwestie. Zij kan enkel een niet-bindend advies geven over de vergunning. De definitieve beslissing ligt bij de Vlaamse overheid. 

Meest gelezen