Coronablog: Vlaanderen is opnieuw groene zone, gemiddeld minder dan 30 covidpatiënten per dag in het ziekenhuis

Gemiddeld worden nu minder dan 30 mensen per dag in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting. Alle cijfers blijven in de goede richting dalen, zo blijkt uit de voorlopige gegevens van Sciensano. Volg de belangrijkste updates over de coronapandemie in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vlaanderen kleurt groen op Europese kaart

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft een nieuw kaartje met kleurcodes gepubliceerd en voor het eerst sinds lang kleurt Vlaanderen groen. Wallonië en Brussel zijn voorlopig wel nog oranje zones. Een groot stuk van Europa is nu groene zone.

Sinds vorige week zijn de voorwaarden van de kleurencodes aangepast. Landen krijgen een groene kleur als de veertiendaagse incidentie lager ligt dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners en als de positiviteitsratio onder de 4 procent daalt, of als de veertiendaagse incidentie onder de 75 ligt en de positiviteitsratio minder dan 1 procent bedraagt.

In het algemeen kleurt de kaart voor de meeste Europese landen donderdag groen. Enkel Spanje, Nederland, Portugal en Zweden kleuren nog grotendeels oranje, enkele Spaanse gebieden hebben zelfs nog de rode kleur.

Blik op de cijfers: Minder dan 30 ziekenhuisopnames per dag

 • Eergisteren, op dinsdag 22 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 6.483.736 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 70,2 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 56,3 procent. 3.610.949 van hen zijn volledig beschermd.
 • Van 17 tot en met 23 juni werden elke dag gemiddeld 29 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 27 procent minder dan de week ervoor. Tussen 10 en 16 juni waren er gemiddeld 40 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al meer dan een maand aan een fors tempo.
 • Gisteren - woensdag 23 juni - meldden de ziekenhuizen 29 opnames (+5 in vergelijking met dinsdag). 40 patiënten (-5) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op dinsdag.
 • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 439 covidpatiënten in het ziekenhuis (-11 in vergelijking met wat ze zaterdag meldden). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op dinsdag. De bezetting in de ziekenhuizen blijft consequent en stevig dalen. Op weekbasis is er een daling met 33 procent.
 • 183 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, -1 in vergelijking met dinsdag. 111 (-1) hebben beademing nodig. Op weekbasis daalt het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg dalen met 26 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 21 procent.
 • Ter vergelijking: op 6 februari lagen 291 patiënten op intensieve zorg. Dat was het laagste cijfer dat we dit kalenderjaar hebben gehaald en daar zitten we nu dus al een eind onder.
 • In de week van 14 tot en met 20 juni overleden elke dag gemiddeld 6 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 18 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor (7 tot en met 13 juni). Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.149 overlijdens geregistreerd.
 • Tussen 14 en 20 juni werden per dag gemiddeld 422 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 43 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.081.061 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 14 en 20 juni werden dagelijks gemiddeld 38.900 tests afgenomen. Dat is 2 procent minder dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 14 en 20 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 1,4 procent (1 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat minder dan 2 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,80. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Leerlingen uit Brugse school wuiven coronaveilig het schooljaar uit

De leerlingen van de school De Frères uit Brugge hebben het schooljaar in stijl afgesloten met een coronaproof feest in Zeebrugge. De traditionele proclamatie in een grote zaal kon niet doorgaan, maar het alternatief in de buitenlucht werd fel gesmaakt.

Bekijk de reportage uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Ministerraad keurt akkoord goed over verwerking gegevens coronacertificaat

De federale ministerraad heeft donderdag in eerste lezing een ontwerp van samenwerkingsakkoord goedgekeurd tussen de federale staat en de deelgebieden over de verwerking van gegevens op het digitaal EU-Covid-certificaat, het Covid Safe Ticket en het PLF. Het akkoord bevat ook bepalingen over de verwerking van persoonsgegevens van werknemers en zelfstandigen die in het buitenland wonen, maar in België werken.

Het akkoord moet zorgen voor een solide juridische basis voor het digitale Europese coronacertificaat, dat normaal op 1 juli geldig is in alle EU-landen. Daarnaast moet het de toegang regelen tot proef-en pilootprojecten, alsook de toegang tot massa-evenementen op grond van het Covid Safe Ticket vanaf 13 augustus.

Het akkoord geeft ook een globaal overzicht van PLF-gegevens (Passenger Locator Form), zodat dit als norm wordt geregeld. Het laatste onderdeel van het ontwerp voorziet in een duurzaam juridisch kader voor de verwerking van persoonsgegevens van de in het buitenland wonende of verblijvende werknemers en zelfstandigen die activiteiten uitoefenen in België.

Jongeren dansen erop los in 2 Kortrijkse cafés: "Cafébazen huurden dj in, kan écht niet"

Gisterenavond hebben 2 Kortrijkse cafés een feestje met een dj georganiseerd. Heel wat jongeren kwamen daarop af en begonnen te dansen, zonder mondmasker op en zonder afstand te houden van elkaar. "We zijn enorm teleurgesteld", klinkt het bij de Kortrijkse politie.

Lees meer in dit bericht:

BEKIJK: Marie Constance (18) getuigt over moeilijk coronajaar: "Beste vriendin en grootvader verloren"

Marie Constance uit Dendermonde is blij dat het schooljaar erop zit, want ze heeft - net zoals vele anderen - geen eenvoudig jaar achter de rug. De komst van corona bracht heel wat verdriet, eenzaamheid en moeilijkheden met zich mee. Voor de Nederlandse les maakte ze een emotioneel filmpje en ze getuigt er ook over op Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Bekijk het in dit artikel:

Nog altijd geen Britse toeristen in Ieper: "We hebben ze écht nodig"

De Ieperse hotels, restaurants en cafés en de vele musea en gidsen leven van de Britse toeristen, maar die komen niet meer sinds het begin van de coronacrisis. "We hebben onze Commonwealth-toeristen écht nodig", zegt de uitbaatster van een hotel in Ieper.

Lees meer in dit bericht:

70% van bevolking in Wallonië kreeg al eerste prik

Zeventig procent van de volwassen bevolking in Wallonië heeft al een eerste dosis van het vaccin gekregen. Dat heeft de regionale minister van Volksgezondheid Christie Morreale bekendgemaakt.

In België hebben we de vaccinatiedrempel van 70% gisteren al bereikt. Daarmee is de tweede voorwaarde voor de volgende fase van het Zomerplan bereikt. Die fase gaat in op 30 juli. In de Oostkantons is ondertussen ook 70 procent gevaccineerd (eerste dosis). In Vlaanderen is dat 75 procent, in Brussel 51 procent.

Wallonië wil de vaccinatiecijfers blijven verhogen. Het gewest lanceert daarvoor een nieuwe reeks initiatieven, waaronder de operatie 'Re Vax' gericht op de hele bevolking. Concreet zal iedereen snel een afspraak kunnen maken, vlakbij zijn woning of werk, door het gratis vaccinatienummer te bellen en zijn rijksregisternummer te geven. Elke persoon kan ook de gebruikelijke online registratieprocedure volgen via www.jemevaccine.be of zijn verlopen vaccinatiecode opnieuw activeren op www.myhealthviewer.be.

Ministerieel besluit voor tweede fase van zomerplan in Staatsblad gepubliceerd

Het ministerieel besluit met de coronamaatregelen voor de tweede fase van het zomerplan is gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Op enkele uitzonderingen na treden de maatregelen in werking op zondag 27 juni.

Het ministerieel besluit vertaalt de beslissing van het Overlegcomité van 18 juni. Aangezien de sectoren zich moeten kunnen voorbereiden op de versoepelingen, was er onvoldoende tijd om het ministerieel besluit voor advies voor te leggen aan de Raad van State, merkt de minister nog op.

De maatregelen zijn van toepassing tot en met 30 september. Maar aangezien de epidemiologische situatie permanent en nauwgezet opgevolgd wordt, is het niet uitgesloten dat de maatregelen verder zullen worden aangepast in de komende periode. Een volgend Overlegcomité is alvast gepland op 16 juli.

Wat was er nu ook alweer beslist op 18 juni? Hier vind je een overzicht:

Hoe beïnvloedt COVID-19 de hersenen? Nederlands onderzoek biedt inzichten

Het coronavirus kan hersencellen infecteren, maar de overdracht van het virus tussen de cellen stopt snel waardoor de schade beperkt blijft. Niettemin leidt de infectie tot een ontstekingsreactie die mogelijk bijdraagt aan de neurologische en psychische klachten waarmee veel mensen kampen die COVID-19 hebben (gehad). Dat blijkt uit onderzoek aan het ziekenhuis Erasmus MC in Rotterdam, in Nederland.

Er is al langer sprake van dat COVID-19 invloed heeft op de hersenen. Patiënten krijgen te maken met een verminderd geheugen, met hoofdpijn en soms zelfs met psychoses en ontsteking van het hersenweefsel (encefalitis). Ook ruiken lukt (ex-)coronapatiënten nogal eens minder goed.

De onderzoekers zagen dat de infectie leidt tot een reactie van de cytokines, dat zijn stoffen die werken als "boodschappers" tussen de afweercellen en een rol kunnen spelen bij lokale ontstekingen. "Het feit dat het virus mogelijk wel de hersenen kan binnendringen via de reukzenuw en lokaal cellen kan infecteren, wat weer leidt tot een ontstekingsreactie, kan zeker bijdragen aan neurologische klachten", zegt Debby van Riel van de afdeling Virologie van het Erasmus MC.

Mogelijk speelt ook het immuunsysteem een rol bij de de hersengerelateerde klachten. Om daarachter te komen is meer onderzoek nodig, zegt onderzoeker Femke de Vrij van de afdeling Psychiatrie. "We hebben het virus nu gevolgd in de cellen over een korte periode. Ook hebben we alleen gekeken naar een beperkt aantal soorten hersencellen."

Meer details over het onderzoek kan je terugvinden op de website van Erasmus MC.

Meest gelezen