De Zorgband

Directrice van rusthuis in Heusden reageert verslagen na verdacht overlijden: "Erg onder de indruk"

Zorgband Leie en Schelde, de zorgkoepel waartoe woonzorgcentrum Kouterhof in Destelbergen behoort, reageert voor het eerst na het verdacht overlijden van begin deze week. Maandag is een 75-jarige bewoner omgekomen, een 99-jarige medebewoner wordt ervan verdacht dat hij het slachtoffer verstikt heeft met een kussen. "Hoe dat allemaal is kunnen gebeuren, brengt heel wat vragen met zich mee. Bij zowel personeel als familie", vertelt algemeen directeur Githa Praet.

In woonzorgcentrum Kouterhof werd deze week een verdachte van 99 jaar opgepakt en naar de gevangenis gebracht. Wat er precies gebeurd is en waarom, wordt op dit moment nog onderzocht door het parket. Het parket blijft voorlopig nog karig met informatie, maar de directie van het woonzorgcentrum gaf vanmiddag een reactie op Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

"We zijn allemaal erg onder de indruk. Onze gedachten gaan uit naar de familie van het slachtoffer", klinkt het bij algemeen directeur Githa Praet. "Het personeel heeft een paar slapeloze nachten achter de rug. En vandaag zijn ze nog eens extra onder de indruk, doordat het verhaal in het lang en in het breed in de kranten staat." 

Zelf kiezen of deur op slot gaat

Het hele gebeuren zorgt ook voor grote verslagenheid bij de medebewoners en de familieleden. Zo klinken er bezorgde reacties over de veiligheid van de bewoners. Kan zo'n voorval in de toekomst vermeden worden door de kamerdeuren op slot te doen? Niet echt, volgens Praet. “In uitzonderlijke gevallen kan de deur op slot vanbinnen, maar dat is eigenlijk niet ideaal. De verpleging moet natuurlijk binnen kunnen om de bewoners te helpen als dat nodig is”, verduidelijkt ze. 

"Maar uiteindelijk beslissen de bewoners zelf of hun deur op slot gaat of niet", benadrukt Praet. “Een woonzorgcentrum is geen gevangenis. Het is een plaats waar mensen samenwonen. We trachten dus zoveel mogelijk huiselijkheid te creëren."

Beluister hieronder het volledige gesprek met Githa Praet op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Meest gelezen