Drones, 5G en AI moeten onkruidbestrijding tot 80 procent efficiënter maken

Het wetenschappelijk onderzoeksinstituut ILVO in Merelbeke heeft een nieuwe onkruidbestrijdingstechniek gedemonstreerd die tot 80 procent minder sproeistoffen gebruikt dan de gangbare methode. Met behulp van een drone en artificiële intelligentie onderscheiden de sproeimachines onkruid van graan. Een unicum in België. "Soortgelijke technieken - met een drone en foto’s - bestaan al, maar nemen momenteel 3 tot 5 dagen in beslag. Dankzij 5G kunnen we dat nu 'live' doen."

Tachtig procent minder sproeistoffen gebruiken, terwijl de maïsopbrengst hetzelfde blijft: dankzij een nieuwe onkruidbestrijdingstechniek moet dat vanaf 2024 in principe haalbaar zijn. Met behulp van een drone en artificiële intelligentie weten de sproeimachines heel precies waar het onkruid zich bevindt.

Om de detectie foutloos te laten verlopen in verschillende weersomstandigheden, hadden we enorm veel beelden nodig

Jonathan Berte, CEO van Robovision

De bewuste landbouwtechniek werd voorgesteld op de site van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in het Oost-Vlaamse Merelbeke. In totaal zetten 8 partners hun schouders onder het project, waaronder ook de UGent en Proximus. "Een drone neemt foto's van het veld, waarna een artificiële intelligentie het onkruid van de gewassen onderscheidt. Die informatie gaat dan naar de sproeimachine, die op haar beurt het onkruid aanpakt", legt onderzoeker Ruben Van De Vijver van het ILVO uit. "Momenteel is het gangbaar om een veld volledig te behandelen. Soortgelijke technieken - met een drone en foto's - bestaan al, maar nemen momenteel 3 tot 5 dagen in beslag. Dankzij 5G kunnen we dat nu 'live' doen."

AI

Het Gentse softwarebedrijf Robovision creëerde de artificiële intelligentie achter de techniek. "Om de detectie foutloos te laten verlopen in verschillende weersomstandigheden, hadden we enorm veel beelden nodig", zegt CEO Jonathan Berte. "Daarop moesten we, een beetje zoals in photoshop, aanduiden wat onkruid is en wat gewas is."

Precisielandbouw

Als alles zoals gepland verloopt, kunnen landbouwers de technologie binnen 3 jaar op hun velden gebruiken. Naast onkruidbestrijding, zijn er nog soortgelijke toepassingen waar zogenoemde precisielandbouw bij kan helpen. Zo zou software kunnen zien welke planten minder snel groeien. Die kunnen dan extra voeding krijgen om hun achterstand in te halen. 

Meest gelezen