Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Eerste Trump-aanhanger veroordeeld voor bestorming Capitool krijgt geen gevangenisstraf

In de Verenigde Staten is voor de eerste keer een Trump-aanhanger veroordeeld voor de bestorming van het Capitool, begin dit jaar. Een 49-jarige vrouw uit de staat Indiana krijgt een werkstraf en moet 500 dollar boete betalen, maar moet niet naar de gevangenis.

Anna Morgan-Lloyd had al voor de hoorzitting een deal gesloten met de aanklagers. Ze gaf toe dat ze het parlementsgebouw illegaal was binnengedrongen om toenmalig president Trump te steunen. Op 6 januari dit jaar werd het Capitool bestormd door Trump-aanhangers, op het moment dat de Amerikaanse volksvertegenwoordigers er de verkiezingsoverwinning van Joe Biden bezegelden. Toenmalig president Trump hield een toespraak in de buurt waarin hij zonder enig bewijs van "een gestolen verkiezing" sprak en zijn aanhangers aanmoedigde om de tempel van de democratie binnen te gaan. 

Anna Morgan-Lloyd geloofde Trump, ze was ongeveer tien minuten binnen geweest zonder schade aan te richten of geweld te plegen. Achteraf postte ze op Facebook: "Dit was de beste dag van mijn leven". Sinds haar arrestatie heeft Morgan-Lloyd met het gerecht samengewerkt, haar verontschuldigingen aangeboden en is ze volgens haar advocaat "een aantal van haar opvattingen beginnen herzien".

Ik schaam me dat het op zo'n gewelddadige vertoning is uitgedraaid

Anna Morgan-Lloyd

De aanklagers vroegen een voorwaardelijke celstraf van drie jaar, gemeenschapsdienst en een schadevergoeding van 500 dollar. Rechter Royce Lamberth volgde de aanklagers, maar sprak wel van "een ernstig misdrijf". "Ik was daar om mijn steun te betuigen aan president Trump. Ik schaam me dat het op zo'n gewelddadige vertoning is uitgedraaid", zei de vrouw gisteren tijdens een telefonische hoorzitting in de federale rechtbank in Washington.

Bij de bestorming van het Capitool op 6 januari vielen vijf doden, onder wie een politieagent. Tot nu toe zijn 500 aanwezigen geïdentificeerd en in staat van beschuldiging gesteld.

Meest gelezen