Egels op de dool in stadskernen van Waasland: "Te weinig voedsel door droogte"

In de stadskernen van het Waasland zijn heel wat egels op de dool. Normaal zijn de beestjes erg schuw, maar door een tekort aan voedsel wagen ze zich tot in de drukke straten. 

De afgelopen jaren wordt ons klimaat steeds droger en dat maakt de zoektocht naar voedsel en water heel wat moeilijker voor egels. Normaal gezien vinden egels hun eten op de grond of in grassen, maar door de droogte zijn er veel minder insecten. Daardoor trekken ze naar stadskernen om voedsel te zoeken in vuilniszakken of tuinen. 

Als je een egel ziet, kan je die helpen met kattenbrokken en wat water

Denise Denys

Drukte in opvangcentrum

In het opvangcentrum in Kieldrecht bij Beveren zien ze een groter aantal egels dan vorige jaren. "In een normaal seizoen vangen wij gemiddeld 30 à 40 egels op. Het egelseizoen loopt nog tot eind september en op dit moment hebben we er al 25, veel meer dus dan gewoonlijk!", vertelt Denise Denys van het opvangcentrum. Wanneer de egels terug gezond zijn, worden ze door het opvangcentrum opnieuw uitgezet in de vrije natuur.  

"Als je zelf een egel ziet in je tuin of omgeving kan je het beestje helpen door kattenbrokken en wat water buiten te zetten", geeft Denys nog mee als tip. 

Meest gelezen