In Genk en Hasselt kan je gratis zonnecrème tanken: om inwoners bewust te maken van risico op huidkanker

Op 5 plekken in Genk en Hasselt staan deze zomer palen waar je gratis zonnecrème kan nemen. De zuilen met zonnecrème zijn te vergelijken met de verschillende verdelers van alcoholgel die we al in het straatbeeld zien. De steden en gemeenten willen de mensen zo waarschuwen voor huidkanker. 

"Huidkanker is een onderschat probleem", vertelt de Hasseltse schepen van Preventie Dymfna Meynen (N-VA).  "Met deze verdelers willen we de mensen sensibiliseren." Elk jaar krijgen zo'n 39.000 Belgen te horen dat ze huidkanker hebben. 

De zuilen met zonnecrème zijn te vergelijken met de verschillende verdelers van alcoholgel die het voorbije jaar overal in het straatbeeld opdoken. “Je moet er gewoon je handen ondersteken en je krijgt een hoeveelheid zonnecrème waarmee je je kan insmeren. Het toestel is volledig contactloos, dus coronaproof. Bovendien wordt het ook nog eens volledig ontsmet bij elke navulling en onderhoudsbeurt."  

In Hasselt staan de zuilen al op 3 plaatsen: op de Grote Markt, op het Evenementenplein en in het domein Kiewit. In Genk worden volgende week 2 verdelers geïnstalleerd: in Labiomista en in de Marktstraat in centrum van de stad. Ook andere centrumsteden in Vlaanderen zijn in het project gestapt.

Meest gelezen