Foto: Radio 2

Gloednieuwe wieken geplaatst in gerestaureerde Koutermolen in de Gavers

Een hijskraan schuift de vierentwintig meter lange wieken van de gerestaureerde Koutermolen op de Gavers in Harelbeke vandaag in de askop. Een secuur werk waarbij er een grote hijskraan aan te pas komt en uitgevoerd wordt op vijftien meter hoogte. "Het laatste grote werk van de restauratie, maar het is nog niet af. Het hekwerk, paaltjes en een omheining moeten ook nog geplaatst worden. Begin 2022 draait de Koutermolen terug in zijn volle glorie", zegt molenaar Donald Destatsbader. 

De Koutermolen in Harelbeke krijgt opnieuw wieken. De installatie van de wieken is eigenlijk de kroon op het restauratiewerk. "Eigenlijk gaat het om twee stalen roedes van elk 24 meter lang en bijna 2000 kilo zwaar die in de askop worden geschoven", vertelt Donald Destatsbader die acht jaar geleden als molenaar begon in de  Koutermolen. 

"Nu gebeurt het met een hijskraan en een hoogtewerker en werd alles met de computer op voorhand berekend. Het is een indrukwekkend schouwspel als de wieken in de lucht hangen voor ze in de askop worden geschoven", glundert Destatsbader. "Zo’n molens worden al sinds de middeleeuwen gebouwd. Toen gebeurde dat alleen met mankracht en zonder computer. Maar het lukte hen ook. Echt fascinerend!"

Je vraagt je af hoe ze dit vroeger deden. Toen hadden ze geen hijskranen en computers. Maar het lukte ook!

Donald Destatsbader, molenaar Koutermolen.

Alle remmen los

Voor Destatsbader is het vandaag een belangrijke dag omdat met de wieken ook een ziel wordt terug gegeven aan de Koutermolen. "Maar de belangrijkste dag komt nog, ergens in het voorjaar. Op het moment dat ik de rem kan lossen en de wieken in volle glorie hun rondjes draaien in de wind. Dan begint die molen terug te leven. En als je vanuit een bepaalde hoek kijkt naar de Koutermolen, zie je op de achtergrond de vier Daltons, de moderne windturbines die op een paar kilometer van hier werden gebouwd. Onze historische Koutermolen en die vier moderne windturbines in één oogopslag: het lijkt wel een sprong in de tijd."

(Lees verder onder de foto)

Foto: Radio 2

Geschiedenis van de molen

De Koutermolen kent een lange geschiedenis. Gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw en afgebrand op Palmzondag van 1892. August Gheysens, de toenmalige molenaar, kon de Brandemolen in Deerlijk kopen die werd gedemonteerd en terug opgetrokken op de molenberg in de Gavers. In de Eerste Wereldoorlog ging de molen opnieuw tegen de vlakte. 

Daarna kocht de zoon van August Gheysens, Victor, de molen op en die werd verhuisd naar de Gavers. Tot in 1946 werd er graan mee gemalen. In 1976 werd de molen voor een symbolische frank gekocht door de Provincie. Die was toen al volledig vervallen. Na een eerste restauratie was de Koutermolen tien jaar later weer maalvaardig. In 2020 trok de Provincie 246.826 euro uit voor een broodnodige tweede restauratie. Molenbouwer Wieme uit Machelen voert de werken uit en architecte Sabine Okkerse uit Oudenaarde begeleidt ze.

Meest gelezen