Videospeler inladen...

Vier doden en 159 vermisten na instorting deel appartementsgebouw nabij Miami Beach in Florida

In de buurt van Miami Beach in de Amerikaanse staat Florida is een appartementsgebouw van 12 verdiepingen deels ingestort. Beelden tonen een enorme puinhoop en ravage. De reddingsactie is nog volop aan de gang. Er zijn zeker vier doden, maar er wordt gevreesd voor veel meer slachtoffers. Volgens de autoriteiten zijn nog 159  mensen vermist.

Het gebouw van 12 verdiepingen is rond 2 uur gisterennacht plaatselijke tijd deels ingestort in Surfside, een kustplaatsje enkele kilometers ten noorden van Miami Beach. VS-president Joe Biden heeft laten weten dat de federale overheid klaar staat om met extra middelen over de brug te komen.

Een bewakingscamera filmde het moment waarop het flatgebouw instortte. Bekijk hier de beelden (lees voort onder de video en het kaartje):

Videospeler inladen...

Het pand, dat vlakbij de oceaan staat, was gebouwd in 1981 en bevatte 136 appartementen. 55 daarvan zijn ingestort. Of die op dit moment allemaal bewoond waren, is niet duidelijk. 

Er zijn al zeker 35 mensen levend van onder het puin gehaald en naar ziekenhuizen overgebracht. Officieel zijn er vier dode lichamen gevonden in het puin, maar er zouden nu nog 159 mensen vermist zijn. Vanochtend was gesproken over 99 vermisten, maar dat cijfer wordt opgetrokken. Gezien de ravage wordt gevreesd voor nog meer slachtoffers. Het is overigens niet helemaal zeker hoeveel mensen er op het ogenblik van de instorting in het gebouw aanwezig waren. 

Wij koesteren nog altijd de hoop om mensen levend terug te vinden

Daniella Levine Cava, burgemeester van Miami-Dade

Onder de vermisten zijn er veel mensen uit Latijns-Amerika, zo hebben de consulaten van Argentinië, Colombia, Paraguay, Uruguay en Venezuela gemeld. Er zouden zeker dertig mensen uit die landen zijn die nog niet terecht zijn. Miami is voor veel begoede mensen uit Latijns-Amerika een erg aantrekkelijke bestemming of tweede verblijf.

"Er zijn nog enorme reddingsoperaties aan de gang met speurhonden, maar het is nu wel beginnen te regenen en onweren, wat de acties zal bemoeilijken", zegt Myriam Van Malleghem, een Vlaamse die zo'n 40 kilometer verderop woont. Het puin ligt hoog, waardoor het zoeken naar lichamen mogelijk weken zou kunnen duren.

Reddingswerkers zoeken naar slachtoffers in de chaos van stenen, glas en staal. Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

VS-president Joe Biden sprak over de instorting na een aankondiging van nieuwe grootschalige investeringen in de verouderde infrastructuur van het land. "FEMA (de Amerikaanse rampendienst, red.) is ter plekke en kijkt nu wat er nodig is. Aan de inwoners van Florida wil ik zeggen: welke hulp jullie ook nodig hebben van de federale overheid, onze deur staat open." Hij vervolgde: "We staan klaar om onmiddellijk met federale middelen over de brug te komen." De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft ondertussen de noodtoestand afgekondigd, waardoor die federale steun er ook effectief kan komen.

Vlak nadat het gebouw was ingestort, hadden getuigen nog mensen horen roepen vanonder het puin. Anderen worden door de brandweer van balkons gehaald, in het deel van het gebouw dat nog overeind staat.

De oorzaak van de ramp is nog niet duidelijk, maar er wordt uitgegaan van een ongeluk, niet van kwaad opzet. "Mogelijk was het te wijten aan een zinkgat. Dat hebben we nog gezien in Florida: gebouwen die wegzinken in een zinkgat", zegt Myriam van Malleghem. "In elk geval zijn mensen bezorgd, in de residentiële buurt die bijna volledig bestaat uit flatgebouwen met veel verdiepingen." 

BEKIJK: Met het aanbreken van de dag wordt de ravage pas echt duidelijk.

Videospeler inladen...

Bekijk hier enkele getuigenissen van buurtbewoners op Twitter, door een technisch probleem komen tweets niet altijd mee:

Meest gelezen