Je identiteitskaart afgeven in een hotel, in de winkel... Wanneer mag het, en wanneer mag je weigeren?

Oplichters willen we uiteraard niet te veel helpen, daarom is het beter om zo weinig mogelijk van jezelf prijs te geven. Maar hoe zit dat dan met onze identiteitskaart? In een hotel wordt die vaak gekopieerd, een gocartverhuurder aan de kust vraagt ze zelfs als waarborg. Mag dat zomaar? En wanneer mag je dat weigeren?

Of je een identiteitskaart best afgeeft of niet, hangt af van wie ernaar vraagt. “Het is bij wet bepaald wie jou mag vragen om je identiteitskaart te tonen”, legt Koen Schuyten van de FOD Binnenlandse Zaken uit bij "De inspecteur" op Radio 2. “Zij mogen dit enkel doen omwille van een wettelijke opdracht of verplichting. Je identiteitskaart overal achterlaten is gevaarlijk voor identiteitsfraude, dus er zijn strikte regels.” Hieronder zetten we alle regels op een rijtje.

Hotels

Als een medewerker aan de balie van een hotel je identiteitskaart vraagt, dan mag dat. “Hotels zijn wettelijk verplicht om je te identificeren wanneer je als gast in hun hotel verblijft”, zegt Schuyten. “Ze moeten je wel vertellen waarvoor ze die zullen gebruiken.”

Wil dat dan ook zeggen dat een hotel zomaar een kopie mag maken van je identiteitskaart? “Ze moeten je vooraf melden wat ze ermee gaan doen”, legt Schuyten uit. “Ze moeten je ook schriftelijk toestemming vragen waarbij duidelijk is welke de modaliteiten van de gegevensverwerking zijn en hoe de betrokken persoon zijn of haar rechten onder de privacywetgeving kan uitoefenen.”

Gocartverhuurders

Dan heb je de gocartverhuurders. Die vragen vaak een identiteitskaart als een soort waarborg. Je krijgt je identiteitskaart terug wanneer je de gocart weer binnenbrengt. “Hier is het heel duidelijk, een identiteitskaart als onderpand mag niet”, zegt Schuyten. “Als je ouder bent dan 15 jaar, ben je verplicht je identiteitskaart altijd op zak te hebben. Dus ook als je een ritje gaat maken op de dijk.”  

In de winkel

Sommige winkels gebruiken de identiteitskaart ook als klantenkaart.  “Daar is vrije toestemming voor nodig, dus dat mag je weigeren”, aldus Schuyten. Als je beslist je kaart niet af te geven, zou dat geen negatieve impact mogen hebben: “De handelaar mag bijvoorbeeld geen korting weigeren te geven. Er moet altijd een alternatief zijn.” 

Bovendien mag een handelaar niet zomaar alle gegevens van je identiteitskaart halen. “Ze mogen enkel de gegevens bewaren die ze nodig hebben. Je naam kan bijvoorbeeld, maar foto en rijksregisternummer mag niet. Je hebt ook inzagerecht”, verduidelijkt Schuyten.

Nog tips

Het is ook geen goed idee om een foto te plaatsen van je identiteitskaart op sociale media. Dit is gevaarlijk voor identiteitsfraude, zegt Schuyten: “Dan gooi je al je persoonlijke gegevens te grabbel. Hoe meer gegevens men heeft, hoe meer misbruik men daarvan kan maken.”

Conclusie

Hotels en autoverhuurbedrijven mogen je identiteitskaart vragen. Ook winkels waar alcohol en tabak worden verkocht, mogen aan de hand van je identiteitskaart je leeftijd checken. Een identiteitskaart als onderpand, dat mag niet.

Meest gelezen