Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Laatste editie van prodemocratische krant Apple Daily in Hongkong wordt druk gelezen

Aan de krantenkiosken in Hongkong hebben mensen in lange rijen aangeschoven om een laatste editie van de prodemocratiesche krant Apple Daily te kopen. Apple Daily besliste eerder om de boeken toe te doen. De 26 jaar oude krant verkeerde in acute geldnood omdat de autoriteiten bankrekeningen hebben bevroren.

Op de voorpagina van de krant, met een oplage van een miljoen exemplaren, staat een grote foto van een journalist die vanuit de redactie zwaait naar de honderden mensen die woensdag voor het hoofdkantoor van de krant bijeenkwamen om afscheid te nemen.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Minder dan een week geleden werd ook de redactie van de krant met veel machtsvertoon doorzocht en werden vijf leidinggevenden opgepakt. Uiteindelijk werden de uitgever en de hoofdredacteur aangeklaagd op verdenking van samenspannen met buitenlandse mogendheden. De drie anderen werden op borgtocht vrijgelaten. De eigenaar van de krant, mediatycoon Jimmy Lai, zit al langer vast op basis van de wet.

De inval kwam er vanwege dertig opiniestukken in de krant waarin wordt opgeroepen tot buitenlandse sancties tegen China en Hongkong. De autoriteiten beroepen zich daarvoor op een omstreden veiligheidswet. Die is opgesteld in Peking en volgens critici zo algemeen geformuleerd dat hij eenvoudig gebruikt kan worden om lastige figuren en organisaties aan te pakken.

Peking ziet de wet als een manier om de stabiliteit te herstellen in de voormalige Britse kroonkolonie, die veel meer vrijheden had dan andere delen van de communistische volksrepubliek.

Van sensatiekrant naar onderzoeksverhalen over politiegeweld

Apple Daily is een van de boegbeelden van de oppositiegezinde pers in Hongkong. De krant werd 26 jaar geleden opgericht door de zakenman Jimmy Lai. Hij verdiende een fortuin in de Hongkongse textielindustrie, en besliste zijn geld te gebruiken om de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid te ondersteunen.

"In de beginjaren was Apple Daily een sensatiekrant met veel ranzig misdaadnieuws, maar geleidelijk aan werd de krant steeds politieker en journalistiek sterker. Zeker de laatste jaren publiceerden ze sterke onderzoeksverhalen, bijvoorbeeld over politiegeweld tijdens de protesten tegen de overheid", vertelt correspondente Leen Vervaeke.

Met Apple Daily verdwijnt nu de laatste grote oppositiekrant van Hongkong. Vervaeke: "Er zijn nog steeds andere pro-democratische nieuwssites, maar van al die media beschikte Apple Daily over de grootste redactie en de meeste middelen." Westerse landen hebben eerder al geklaagd dat Hongkong zo de persvrijheid aan banden wil leggen, terwijl die voor 50 jaar na de overdracht aan China in 1997 gegarandeerd was. 

Meest gelezen