Man aangehouden die zich voordeed als VS-commandant: "Overtuigde Antwerpse vrouw om echtgenoot te vergiftigen"

Een man van 34 uit Nigeria is maandag aangehouden voor oplichting. Hij zou ook geholpen hebben bij een poging tot vergiftiging. De man stelde zich aan een Antwerpse vrouw voor als een commandant van het Amerikaanse leger die in geldnood zat. Hij overtuigde de vrouw om geld over te schrijven naar verschillende buitenlandse rekeningen. "De twee beraamden ook een plan om de echtgenoot van de vrouw te vergiftigen", zegt Kristof Aerts van het Antwerpse parket.

Een 34-jarige Nigeriaan uit Nederland is aangehouden voor oplichting en voor mededaderschap aan een vergiftigingspoging. "Het gaat hier om emotiefraude, waarbij iemand van achter zijn computer inspeelt op de gevoelens van iemand anders. In dit geval was dat een vrouw die vereenzaamd was", vertelt Aerts. 

De man deed zich voor als een hooggeplaatste commandant van het Amerikaanse leger. Hij deed alsof hij geld nodig had en de vrouw schreef dan ook geld over naar verschillende buitenlandse rekeningen. "Die bedragen liepen zo ver op dat de vrouw geld bij haar vrienden en familie ging lenen", klinkt het. 

De bedragen liepen zo ver op dat de vrouw uiteindelijk bij haar vrienden en familie geld moest lenen

Kristof Aerts, parket Antwerpen

"Zoals we vaker zien vroeg de man steeds meer geld", zegt Aerts. "De twee beraamden zelfs een plan om de echtgenoot van de vrouw te vergiftigen. Hij had een aantal gemeenschappelijke goederen op zijn naam staan. Als de echtgenoot er niet meer zou zijn, dan zouden die naar de vrouw gaan en dan zou zij meer middelen hebben om op te sturen naar de oplichter."

Alles opgebiecht aan kinderen

De vrouw probeerde haar man te vergiftigen. "Daar zijn concrete aanwijzingen voor, maar het is gelukkig mislukt." Daarna heeft ze alles opgebiecht aan haar kinderen en stapten ze samen naar de politie. De vrouw is voorlopig vrij onder voorwaarden en krijgt begeleiding. De man werd opgepakt in Nederland en werd overgebracht naar België. 

Meest gelezen