Microsoft lanceert Windows 11: "We willen dat ontwikkelaars zelf geld verdienen met hun apps"

Technologiereus Microsoft heeft zopas Windows 11 gelanceerd, de langverwachte opvolger van Windows 10. Het nieuwste besturingssysteem van Microsoft oogt veel moderner en geeft aan app-ontwikkelaars de mogelijkheid om zelf te verdienen aan hun apps. Dit in tegenstelling tot Apple dat een deel van de inkomsten afroomt. 

"We komen met iets totaal nieuw, maar het voelt aan als thuiskomen", zei Panos Panay, Chief product officer bij Microsoft bij de langverwachte voorstelling van het populaire besturingssysteem van Microsoft, maar die ging gepaard met heel wat technische problemen. De livestream bleef in het begin hangen, wat tot heel veel grappen leidde op het internet.

Het oogt allemaal frisser

Eén van de belangrijkste nieuwigheden is dat het startscherm, dat normaal helemaal links staat, helemaal in het midden van jouw scherm verschijnt. Zo krijg je een mooi overzicht van wat het allemaal kan doen met je computer, gaande van een document openen tot veranderen van de instellingen van jouw scherm.

Lees voort onder de foto:

Een andere belangrijke vernieuwing is dat Microsoft aan ontwikkelaars de mogelijkheid biedt om hun inkomsten volledig te houden als ze hun app via Windows 11 aanbieden. Dit is duidelijk een vingerwijzing naar Apple dat nu in een proces zit met Epic Games, de ontwikkelaar van de game Fortnite. Die is boos omdat die een deel van zijn inkomsten aan Apple moet geven om zijn app in de Appstore te verkopen.

"Dit doet Microsoft vooral omdat het meer ontwikkelaars naar zijn app-winkel wil trekken", zegt Pieterjan Van Leemputten, technologiejournalist bij Datanews. "We weten allemaal dat Apple en Google de grote app-winkels hebben. Microsoft is nog een kneusje op dat vlak. Daarnaast ga je ook Android-apps kunnen draaien op Windows 11, wat heel interessant is voor mensen die hun laptop als tablet willen gebruiken." 

En omdat we tijdens de pandemie massaal achter de computer hebben gevideochat heeft Microsoft Teams in Windows 11 geïntegreerd. Als je met het nieuwe besturingssysteem wil videobellen, moet je niet meer een apart programma openen. Microsoft Teams staat gewoon klaar in de taakbalk. 

Lees voort onder de foto:

Je kan ook Android-apps downloaden op Windows 11.

Met Snap Layout kan je verschillende schermen naast elkaar openen. Als je weg moet voor een vergadering of er verschijnt een dringende mail, dan onthoudt de computer welke schermen open staan. 

Lees voort onder de foto:

Met Snap Layout kan je verschillende schermen naast elkaar openen.

Maar is het meer dan een upgrade?

Maar is het echt een nieuwe versie? Of is dit een simpele upgrade van Windows 10? Een aantal dagen geleden klaagde Tom Warren, een gerenommeerde journalist van de Amerikaanse technologiesite The Verge, op basis van een gelekte versie, dat Windows 11 niet meer is dan een kleine upgrade van de vorige versie. 

Een andere twitteraar zag dat Microsoft voor Windows 11 dezelfde  icoontjes gebruikt als de Windowsversie van dertig jaar geleden. Dan kan je toch niet spreken van een upgrade? Of is er meer aan de hand?

Van Leemputten denkt dat zo'n aankondiging voor Microsoft vooral een manier is om zich in de kijker te zetten. "Met Windows 10 kregen we om de zoveel maanden een upgrade, maar als technologieberijf moet je af en toe uitpakken met iets nieuw om relevant te blijven. Dat doen Google en Apple ook."

Waarom blijft Microsoft inzetten op Windows?

Het is opvallend dat Microsoft blijft inzetten op Windows. Het systeem brengt enorm veel geld binnen via de verkoop van licenties aan bedrijven. Vroeger kostte een nieuw besturingssysteem een paar honderd euro's. Je moest uren in de rij staan om de cd-rom ervan te kunnen bemachtigen.

Lees voort onder de foto:

In 1995 stonden mensen aan te schuiven om een exemplaar van Windows 95 te bemachtigen.
© Allan Tannenbaum/Polaris

Vandaag de dag wordt Windows (gratis) gedownload van het internet. Allicht heeft het feit dat Apple zijn nieuwste besturingssysteem gratis aanbiedt daar iets mee te maken.

Voor Satya Nadella, de CEO van Microsoft, die de voorstelling mocht afsluiten, is Windows een manier om kennis te delen met de anderen. "Windows is door de jaren heen het platform geweest dat veel opportuniteiten heeft gegeven aan anderen. Denk maar aan ontwikkelaars van softwareprogramma's die op hun beurt hun eigen ecosysteem hebben ontwikkeld."

We willen zelf niet meer cool zijn. We willen dat andere bedrijven (via ons) cool worden

Satya Nadella, CEO Microsoft

"Bovendien moet een besturingssysteem zich aanpassen aan de veranderende maatschappij", zegt Van Leemputten. Of zoals Nadella zegt: "De computer moet zich aan jou aanpassen, en niet andersom."

De concurrentie komt eraan

Hoewel het marktaandeel met 80 procent nog altijd torenhoog is, moet Microsoft meer en meer rekening houden met de concurrentie. 

Apple heeft begin deze maand zijn nieuwste besturingssysteem macOS 12 Monterey gelanceerd en breidt elk jaar zijn marktaandeel uit. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Apple een zeer goed systeem heeft dat verschillende Apple-toestellen feilloos met elkaar kan laten praten. Microsoft heeft geen besturingssysteem voor smartphones, en moet zich vooral focussen op het systeem dat op computers en laptops werkt.

Lees voort onder de foto:

Een van de nieuwe toepassingen van Monterey is SharePlay, je kan met verschillende personen tegelijk naar een film of serie kijken.

Google heeft met zijn Chrome OS de vruchten kunnen plukken van de pandemie en het thuisonderwijs. Omdat het systeem van Google volledig in de cloud werkt (je moet geen besturingssysteem op je computer downloaden en installeren, red.) kan het gebruikt worden op relatief goedkope laptops. Gevolg: veel scholen kiezen voor laptops die draaien op Chrome OS. 

Het is opvallend dat Microsoft nu met de nieuwste versie komt. Toen Windows 10 in 2015 werd gelanceerd zei een ontwikkelaar van Microsoft dat dit de laatste versie zou zijn, maar het bedrijf heeft ondertussen zijn kar gekeerd. Een aantal weken geleden zei Nadella dat Windows 11 "één van de meest significante updates zal zijn". Met de toegang tot Android-apps en ontwikkelaars die meer aan hun apps verdienen, wil Microsoft de deur openen voor iedereen die voor hen wil ontwikkelen.

Hiermee maakt Nadella zijn belofte, die hij bij zijn aanstelling maakte, waar. Toen zei hij: "We willen zelf niet meer cool zijn. We willen dat andere bedrijven (via ons) cool worden." 

Windows 11 zou tegen het einde van dit jaar gedownload kunnen worden. 

Meest gelezen