James Gathany/CDC/Public domain

Muggenplaag teistert Putte: "Ze zoemen met tientallen rond je hoofd, je kan niet meer buiten komen"

In Grasheide, een deelgemeente van Putte, klagen inwoners over een ongeziene muggenplaag. Buiten komen is haast onmogelijk.  "Ze zitten meteen met tientallen rond je lijf. Erg lastig voor de kindjes op onze speelplaats", vertelt schooldirectrice Sofie Antonis op Radio 2 Antwerpen.

Wat is er aan de hand in het dorp Grasheide bij Putte? Sinds een paar dagen klagen inwoners er over een heuse muggenplaag. "Ik heb nog nooit zoveel muggen op één plaats gezien. Je bent nog maar net buiten of ze zoemen al met tientallen rond je hoofd", vertelt Sofie Antonis, de directrice van de Vrije Basisschool in "Start Je Dag".

"Ze bijten, dus dat is erg vervelend. Voor onze kinderen op de speelplaats is dat bijna niet te doen. De muggen komen ook massaal de klassen in omdat we met de ramen open ventileren voor corona. Elke avond gaan we met een antimuggenspray door de lokalen. Sommige juffen nemen ook muggenmelk voor hun leerlingen mee", zegt Antonis. "Juffen die in de buurt wonen, vertellen me dat ze gewoon niet meer in hun tuin kunnen zitten."

Oorzaak onbekend

De oorzaak van de plotse Putse muggenplaag is nog onbekend. Het gaat alvast niet om de uitbraak van een nieuwe exotische soort. Specialisten hebben de Putse muggen op basis van foto's bestempeld als normale inheemse exemplaren.

Mogelijk zitten de regenbuien van de afgelopen dagen er voor iets tussen. Muggen hebben stilstaand oppervlaktewater voor hun eitjes en larven. Een tijdje geleden gaf muggenkenner Isra Deblauwe van het Antwerpse Tropisch Instituut nog tips daarover op Radio 2. "Elimineer alle plasjes in je tuin. Denk aan bloembakken waarin water blijft staan. Ververs ook regelmatig het bakje water voor je kat of hond in de tuin" , was de boodschap.

Beluister hier het verslag van onze reporter ter plaatse, met reacties van de buurtbewoners.

Meest gelezen