Nog altijd geen Britse toeristen in Ieper: "We hebben ze écht nodig"

De Ieperse hotels, restaurants en cafés en de vele musea en gidsen leven van de Britse toeristen, maar die komen niet meer sinds het begin van de coronacrisis. "We hebben onze Commonwealth-toeristen écht nodig", zegt de uitbaatster van een hotel in Ieper.

Het toerisme in Ieper draait voor een heel groot stuk op de Britten, die de streek van de Eerste Wereldoorlog komen bezoeken. Driekwart van de toeristen in het Albion Hotel in Ieper is normaal gezien Brits. "Hun afwezigheid valt voor ons niet te compenseren", zegt Ruth Decraemer van het hotel. "Ieper is een stad die niet kan leven van binnenlands toerisme alleen, in tegenstelling tot de kust en de Ardennen. Ieper heeft zijn Commonwealth-gasten écht nodig."

Veel annulaties

Vorige zomer zijn de Britse toeristen er heel even geweest, maar daarna weer niet meer. "En ook deze zomer komen ze niet", gaat Ruth voort. "Er wordt heel veel geannuleerd, zeker voor deze zomer. Ik denk niet dat we nog Britten gaan zien voor september of oktober. Groot-Brittannië staat als rood land op de lijst voor België. En de Britten mogen nog niet reizen, alleen voor essentiële zaken. Maar we hopen toch vanaf het najaar onze Britse gasten opnieuw te verwelkomen, hier in Ieper."

Brugge

Ook in Brugge, de belangrijkste toeristische stad van West-Vlaanderen, blijft het erg rustig. Daar komen nog helemaal geen toeristen van buiten Europa naartoe. 

Foto: Markt in Brugge voor de start van de coronacrisis
Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen