Opnieuw massagraf gevonden bij internaat voor inheemse kinderen in Canada: 751 anonieme graven 

In Canada is opnieuw een massagraf gevonden op de terreinen van een voormalig internaat voor inheemse kinderen. Bij de kostschool in de provincie Saskatchewan zijn 751 anonieme graven gevonden, wellicht niet alleen van kinderen, maar ook van volwassenen. Eind vorige maand werden elders in Canada, in British Columbia, al de stoffelijke resten van 215 inheemse kinderen gevonden. 

De Federation of Sovereign Indigenous Nations, een inheemse groepering,  heeft de stoffelijke resten met radaronderzoek gevonden op het grondgebied van de voormalige Marieval Indian Residential. Dat internaat opende in 1899 en sloot de deuren in 1997.

"Dit was een misdaad tegen de menselijkheid, een aanval op de inheemse bevolking", zegt inheemse leider Bobby Cameron of the Federation of Sovereign Indigenous First Nations in Saskatchewan. Hij verwacht nog meer stoffelijke resten te vinden, verspreid over heel Canada. "We zullen niet stoppen voor we alle lichamen gevonden hebben." 

"De enige misdaad die wij ooit hebben begaan als kinderen, was inheems geboren worden." Chief Bobby Cameron (Federation of Sovereign Indigenous First Nations) over de pas ontdekte graven van inheemse kinderen. Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Tweede ontdekking in korte tijd

Het is de tweede ontdekking in korte tijd. Eind vorige maand werden al de stoffelijke resten gevonden van 215 inheemse kinderen nabij een kostschool in British Columbia. Premier Justin Trudeau noemde dat toen "hartverscheurend".

Herdenking voor de kinderen die omkwamen in Kamloops in British Columbia.

Tussen ongeveer 1850 en 1970 voerde Canada een beleid waarbij kinderen van de inheemse bevolking naar internaten werden gestuurd. Ze werden geïsoleerd van hun familie, taal en cultuur en gedwongen geassimileerd. Een nationale onderzoekscommissie noemde het systeem in 2015 culturele genocide.

Minstens 150.000 kinderen uit inheemse gezinnen zijn naar dergelijke kostscholen gestuurd. Uit eerdere rapporten was al gebleken dat er in veel van die internaten sprake was van verwaarlozing, besmettelijke ziekten, ondervoeding en misbruik. 4.000 kinderen zouden op de scholen zijn omgekomen.

De meeste van de scholen, verspreid over heel Canada, werden gerund door katholieke missionarissen. Cadmusn Delmore, leider van het inheemse volk Cowessess, vraagt verontschuldigingen van paus Franciscus voor het leed dat de kinderen op de scholen is aangedaan. Zich verontschuldigen heeft de paus tot nu toe nagelaten, al heeft hij wel zijn afschuw uitgesproken.

Meest gelezen