foto: Hans Put

PFOS-onderzoek ook in Beringen en Genk: “We zijn bezorgd om de buurtbewoners en onze medewerkers”

De stad Beringen gaat alle locaties in kaart brengen waar mogelijk sprake is van PFOS-vervuiling. Ook in de provinciale school voor politie en hulpdiensten PLOT in Genk komt er een onderzoek naar het gebruik van blusschuim waar mogelijk PFOS in verwerkt was.

Het stadsbestuur van Beringen heeft momenteel al een lijst van een twintigtal locaties. Het gaat dan om metaalverwerkende bedrijven die de giftige stof voor hun productie gebruiken of stomerijen die daar kledij waterdicht mee maken. 

In een aantal gevallen gaat het om plekken waar grote industriële branden zijn geweest. Schepen van Milieu Tijs Lemmens (N-VA): “Het is daar dat er meestal met het schuim geblust is. Want het is niet zo evident om dat te doen met water, want industriële branden zijn vaak heel groot.” Als zou blijken dat bepaalde locaties risico's met zich meebrengen zullen de omwonenden meteen worden ingelicht. Volgens het stadsbestuur stoot de biostoomcentrale geen PFOS uit en is daar dus geen risico. 

PLOT in Genk

Ook het PLOT, de provinciale school voor politie en hulpdiensten, gaat zijn oefenterrein in Genk laten onderzoeken op de aanwezigheid van PFOS. Dat onderzoek komt er op vraag van de Vlaamse regering en de gouverneur. De reden ligt voor de hand, want PFOS wordt gebruikt in blusschuim en de Limburgse brandweerkorpsen komen al sinds 1989 in Genk oefenen. 

We denken niet dat er een risico is voor de gezondheid

PLOT-directeur Jacky Vastmans

Volgens de directie van het PLOT is de kans zeer klein dat de terreinen vervuild zijn. Het PLOT gebruikt al jaren een ongevaarlijk blusschuim en heel soms brachten brandweerkorpsen zelf hun blusschuim mee, maar ook dat is geregistreerd. Directeur Jacky Vastmans: “Ik wil niet vooruitlopen op de resultaten. Maar zoals we het nu inschatten met het schuim dat we altijd al in de school gebruikt hebben en dat risicoloos is, met de schuimen die misschien sporadisch gebruikt zijn door andere korpsen, denken we niet dat er een risico is voor de gezondheid.” 

Maar de directeur blijft wel voorzichtig. “Natuurlijk moeten we de resultaten afwachten om dat te kunnen uitsluiten. Uiteraard zijn we bezorgd om onze buurtbewoners en onze medewerkers. Dus gaan we alles goed in kaart brengen”, aldus Vastmans. Binnen de maand moeten de staalnames afgenomen zijn. En dan is het nog enkele weken wachten op de resultaten.

Meest gelezen