Solliciteren voor astronaut:  Diepenbeekse arts waagt zijn kans bij ESA

De selecties van het Europese Ruimteorganisatie (ESA) voor nieuwe astronauten zijn sinds 18 juni afgelopen  en er doet ook een man uit Diepenbeek mee. Pieter Jan Van Asbroeck twijfelde geen moment om zich kandidaat te stellen, ook al is hij al arts en studeert hij nog. ‘”Ik ben al heel mijn leven geïnteresseerd in ruimtevaart, dus ik wil het zeker proberen.”

Pieter Jan Van Asbroeck is een manusje-van-alles, zoals hij zelf zegt. Hij is arts in het Ziekenhuis Oost-Limburg, hij studeert nog aan de Vlerick Business School en nu wil hij astronaut nog toevoegen aan dat lijstje. “Als kind ging ik op International Space Camp in Amerika en deed ik een Mars-simulatie in de woestijn van Utah. Het heeft altijd al in me gezeten en nu was het ideale moment om me kandidaat te stellen.”

Ik zou het mezelf wel kwalijk nemen als ik de kans niet zou nemen

Pieter Jan Van Asbroeck

Zelf heeft hij niet lang getwijfeld om deel te nemen, maar hij beseft wel dat de kans heel klein is met 21.570 medekandidaten. “Ik zou het mezelf wel kwalijk nemen als ik de kans niet zou nemen. Ik heb mijn motivatiebrief en CV opgestuurd en volgend jaar zal ik weten of ik bij de selectie ben.” De familie van Pieter Jan wil hem zeker steunen. “De opleiding is in Keulen, dat is niet ver van Limburg. Een deel is ook in Rusland en Amerika, maar dat is besproken met mijn gezin en ze willen me dat zeker gunnen.” 

Meest gelezen