FOTODP.be

Geen Tomorrowland: zware domper voor taxi- en hotelsector, gemengde gevoelens bij buurtbewoners 

De definitieve afgelasting van Tomorrowland komt ook hard aan bij de hotel- en de taxisector. Ook zij rekenden op heel wat extra klanten, dankzij het festival. Bij de buurtbewoners zijn de gevoelens gemengd. Sommigen zijn opgelucht, anderen vinden het jammer omdat het festival een vaste waarde is geworden.

"We hadden gehoopt op een goede zomer. Eindigen met Tomorrowland zou heel positief geweest zijn, maar we krijgen opnieuw een klap", zegt Didier Boehlen van de Antwerp Hotel Association. 

"De festivalweekends horen tot de drukste van het jaar", gaat Boehlen voort. "Het ging dit jaar wellicht wel minder zijn, omdat de bezoekers vooral uit de buurlanden gingen komen en niet uit verre landen. We waren er dus al wel wat op voorbereid. Maar dat het nu helemaal wegvalt, dat hadden we niet voorzien en dat is dus toch een belangrijk verlies."

De festivalweekends horen tot de drukste van het jaar
Didier Boehlen, Antwerp Hotel Association

"Het is absoluut betreurenswaardig," zegt Steve Van Avermaet van de Provinciale Taxi Unie, "maar we respecteren de beslissingen die worden genomen. We zijn het ondertussen ook gewend om die klappen te incasseren, als sector die sterk afhangt van toerisme en horeca." 

"Samen met oudjaar betekent het festival een topomzet, dus dat raakt ons zeker financieel. Tomorrowland maakt de vakantieperiode, die traditioneel iets rustiger is, meestal goed. Dat zullen we nu weer moeten missen."

Tomorrowland maakt de vakantieperiode, die traditioneel iets rustiger is, meestal goed

Steve Van Avermaet, Provinciale Taxi Unie

Gemengde gevoelens

Bij de buurtbewoners van De Schorre in Boom, waar het festival plaatsvindt, heersen gemengde gevoelens. "Langs de ene kant ben ik gelukkig, omdat het op een slecht moment ging vallen", zegt Johan die vlakbij woont. "We hebben hier een wijkschool en die zou niet toegankelijk zijn. In juli ben ik zelf ook met vakantie en stoort het festival me niet. De opbouw en de afbraak nemen we er wel bij. Ik heb ook geen probleem met het festival zelf, maar met de randfenomen. Auto's die de hele nacht door de straat rijden met luide muziek bijvoorbeeld."

Ook voor een vrouw is het dubbel: "Langs de ene kant is het spijtig, want we vinden het wel speciaal en mooi en we feesten gewoon mee. Maar het is een bewogen jaar geweest en ik begrijp dan wel dat er redenen zijn om het niet te laten doorgaan." 

"Ik denk dat het voor de buurtbewoners een enorme opluchting is, want weinig mensen staan erbij stil wat het hier in de streek teweeg brengt. We hopen volgend jaar iedereen terug te zien," klinkt het bij een andere vrouw. "Iedereen is hier fan van het festival! Kijk maar, er hangen overal vlaggen. Er zijn geen woorden voor. Het is er ramp voor de hele regio: de horeca, de winkels, de hotels, B&B's, de tankstations, het toerisme,... noem maar op!", besluit een man. 

Meest gelezen