Socialistische vakbond ABVV zal  sociaal akkoord blijven steunen, maar kondigt actie aan tegen loonnorm

De socialistische vakbond ABVV blijft achter zijn nipte goedkeuring van het sociaal akkoord staan. Dat heeft het ABVV vanavond beslist op een interne crisisvergadering. Tegelijk kondigt de vakbond wel actie aan tegen de loonnorm van de regering. In de herfst komt er een betoging. 

Het sociaal akkoord, dat onder meer over brugpensioen en hogere minimumlonen gaat, was eerder deze week door alle vakbonden goedgekeurd.  Bij de socialistische vakbond gebeurde dat door slechts 49,06 procent van de leden. Omdat het aantal leden dat het akkoord verwierp nipt kleiner was (49,01 procent, 1,93 procent onthield zich), waren de voorstanders toch in de meerderheid.  

Achteraf bleek echter dat een aantal neen-stemmen van Waalse jongeren niet waren meegeteld omdat ze te laat waren toegekomen. Het federaal bureau van het ABVV heeft zich vandaag over de kwestie gebogen en uiteindelijk geoordeeld dat de stemming blijft wat ze was, en het akkoord dus wordt goedgekeurd.  

Verzet tegen loonnorm blijft

Zonder goedkeuring van het ABVV  zou het sociaal akkoord gesneuveld zijn en zou het hele dossier  bij de regering terechtgekomen zijn. Die moest eerder al over de loonnorm beslissen omdat de sociale partners er niet over uit geraakten. De regering besliste uiteindelijk dat de lonen in de private sector over de periode 2021-2022 met maximaal 0,4 procent mogen stijgen, bovenop de index. Bedrijven en sectoren die tijdens de coronacrisis goede resultaten hebben behaald, kunnen hun werknemers wel nog een eenmalige coronapremie uitkeren van maximaal 500 euro. 

Het ABVV blijft zich tegen de loonnorm van de regering verzetten, benadrukte de vakbond vandaag. "Zodra het koninklijk besluit over de loonnoorm gepubliceerd is, gaan wij reageren. En dat zal leiden tot een betoging in de herfst", aldus Miranda Ulens van het ABVV.

Bekijk hier het interview met Miranda Ulens in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen