FOTODP.be

Tomorrowland moet Vlaamse steun van 1,8 miljoen euro niet helemaal terugbetalen, nu festival niet doorgaat

Tomorrowland moet niet de volledige 1,8 miljoen euro terugbetalen dat het als steun heeft gekregen van de Vlaamse regering. Het festival moet enkel de kosten terugbetalen die ze kan recupereren, zegt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) in "De Ochtend" op Radio 1. Gisteren besliste Tomorrowland defintief dat er geen nieuwe editie komt, nadat de burgemeesters van Rumst en Boom geen vergunning wilden geven.

Gisteren trok het dancefestival Tomorrowland definitief de stekker uit de zomereditie van 2021. Vorige week lieten de burgemeesters van Boom en Rumst - waar het festival plaatsvindt - weten dat ze geen vergunning  zouden geven. Ze vinden het nog te onveilig omwille van de coronacrisis. Eerder hadden wijkcomités in de buurt ook al hun bezorgdheid geuit, omdat ze overlast én risico's op coronabesmettingen vreesden bij het begin van het schooljaar.

Ik betreur dat, maar respecteer het ten volle

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD)

Ondanks bemiddelingspogingen vanuit Federale en Vlaamse hoek, hielden de burgemeester voet bij stuk. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) noemt het in "De Ochtend" op Radio 1 een spijtige zaak, maar heeft wel respect voor de beslissing van de burgemeesters. "De beslissing heeft een grote impact op veel mensen, maar de afweging die je op een gemeentehuis moet maken is niet eenvoudig. Evident hebben de burgemeesters veel dingen tegen elkaar afgewogen. Ze hebben ook een verantwoordelijkheid naar de publieke gezondheid. En als zij op basis van hun inzichten en overtuiging vinden dat het niet kan, dan moeten wij dat respecteren. Ik betreur dat, maar ik respecteer dat ten volle", aldus Somers.

1,8 miljoen euro

Om aan de organisatie van het festival te kunnen beginnen, had Tomorrowland eerder al 1,8 miljoen euro aan steun gekregen van de Vlaamse regering. Maar die zal niet volledig moeten worden terugbetaald. Enkel de kosten die het festival nog kan recupereren, moet terug richting Vlaamse regering.

"We hebben destijds voor de hele culturele sector gezegd dat we een stuk van het risico voor hen wilden afdekken. Het is een soort waarborgregeling voor het geval dat men contracten heeft afgesloten, betalingen heeft gedaan aan derden, en men toch geconfronteerd wordt met een neen. We gaan dat bekijken. We gaan de regeling op een correcte manier toepassen", zegt minister Somers daarover.

Het is een soort waarborgregeling, we gaan die correct toepassen

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD)

"Ik sta daar 100 procent achter", gaat de minister verder. "Want anders gaan heel veel culturele events, ook kleinschalige, niet durven van start gaan in deze onzekere tijden. Op een zeker moment moet je als overheid achter je culturele sector staan en bereid zijn daar een inspanning voor te doen." Ministers Somers benadrukt ook dat dat de redenering was voor de hele maatschappij. "Het voorbije jaar hebben de overheden samen miljarden euro's gestoken in het laten overleven van bedrijven, sectoren, het veilig stellen van het inkomen van mensen. Dit heeft de maatschappij onwaarschijnlijk veel geld gekost. Maar we hebben dit wetens en willens gedaan om ervoor te zorgen dat we onze samenleving niet in armoede zouden storten, en wilden voorkomen dat bedrijven overkop zouden gaan of culturele instellingen de deuren zouden sluiten. Dus die inspanningen zijn weloverwogen gedaan om ervoor te zorgen dat we door die verschikkelijke coronacrisis konden geraken", aldus de minister.

Beluister hier het volledige gesprek met Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur Bart Somers in "De Ochtend" op Radio1

Meest gelezen