Verkopers kunnen vraag naar campers niet bijhouden: "Deze zomer zal het moeilijk zijn om nog een camper te kopen"

De verkoop van motorhomes schiet de hoogte in, een opmerkelijke trend mede dankzij de coronacrisis. Want met een motorhome ben je altijd zeker dat je op reis kan gaan. 

Jean-Pierre Vanheel, eigenaar van Limburg Motorhomes uit Leopoldsburg, vertelt dat de verkoop al langer goed loopt: “Al meer dan een jaar merken we dat de vraag groter wordt. De trend stijgt al minstens vier jaar en het gaat nog zeker twee jaar duren voor de verkoop op een plateau zit.” Als je zeker wilt zijn van een vakantie, dan koop of huur je best een motorhome. Het zorgt voor meer vrijheid en zeker in tijden van corona maakt dat een verschil. “Wanneer je positief test voor corona en het vliegtuig op moet, is je vakantie afgelopen. Met de camper kan je het nog een week of langer uitstellen of in eigen land blijven”, aldus Vanheel.

Grote kosten

Wie een motorhome wil kopen, moet toch rekening houden met een kostprijs tussen 40.000 en 70.000 euro. Vanheel nuanceert: “Het zijn natuurlijk grote kosten, maar langs de andere kant blijft de waarde heel hoog. De camper verliest per jaar 2.000 euro aan waarde, een bedrag dat je ook kwijt bent wanneer je op vakantie gaat. Met een camper kan je er zelfs meerdere keren op uit , dus het is uiteindelijk een goedkoper alternatief.”

We zitten vooral met een materiaaltekort dat pas volgend jaar opgelost kan worden.

Jean-Pierre Vanheel, Limburg Motorhomes

Op pensioen

Iedereen heeft zijn voorkeur, merken ze bij Limburg Motorhomes: “De grootste groep kopers zijn mensen die net op pensioen gaan. Zij kiezen voor een beter uitgeruste camper. Andere geïnteresseerden zijn jonge dertigers zonder kinderen, zij verkiezen een budgetvriendelijk alternatief zoals een camionette.”

Doordat er zoveel interesse is, merkt de sector dat fabrikanten moeilijker kunnen volgen. “Het is een wereldwijd probleem en woedt in alle sectoren die iets met techniek te maken hebben. We zitten vooral met een materiaaltekort dat pas volgend jaar opgelost kan worden. Wie deze zomer nog een camper wil kopen, zal geluk moeten hebben dat een verdeler er nog eentje heeft of zijn showroommodellen verkoopt.”

Meest gelezen