Thuis een PCR-test voor je vertrekt op reis? Thuisverplegers van Altrio doen het na vraag van Waaslandse artsen 

Op vraag van Waaslandse huisartsen kunnen mensen sinds kort ook thuis hun coronatest doen voor ze op reis gaan. Dat is een initiatief van Altrio, een onafhankelijke organisatie voor thuisverplegers. "Mensen worden eerst doorverwezen naar testcentra en huisartsen. Als ze daar niet terecht kunnen, dan komen wij aan huis", zegt coördinator Kristof Schutyser. 

De onafhankelijke thuisverplegingsdienst Altrio komt sinds kort bij mensen, die bijna op reis willen vertrekken, thuis om PCR-coronatesten af te nemen. Dat is niet gebruikelijk, want normaal kunnen mensen zo’n test alleen laten afnemen in testcentra of bij hun huisarts. Die kan ook ter plaatse komen wanneer ze symptomen hebben en zich niet kunnen verplaatsen naar de dokterspraktijk. 

Samenwerking met ziekenhuizen

Altrio biedt de dienst aan na vraag van de koepel voor Waaslandse huisartsen. Daarvoor werken ze samen met verschillende ziekenhuizen die de vraag voor PCR-testen niet meer kunnen volgen. Dat is goed nieuws voor mensen die op reis willen deze zomer en nog niet volledig gevaccineerd zijn. "Wij gaan dan samen met betrokken labo’s testen afleveren, zodat de mensen toch nog op tijd hun resultaat hebben", klinkt het bij coördinator Kristof Schutyser.

Voorwaarden

Volgens Altrio zijn er wel enkele voorwaarden: "Mensen met symptomen moeten nog altijd eerst naar de huisarts. Diegenen die geen symptomen hebben, en niet terecht kunnen bij hun huisarts of testcentrum, kunnen dan uiteindelijk gebruik maken van onze dienst."

De organisatie doet de thuistesten intussen al in heel Vlaanderen. "Er is veel vraag om deze testen af te nemen. Momenteel staat de telefoon roodgloeiend." Verschillende steden en gemeenten overwegen ook om een gelijkaardige dienst op te starten. Andere organisaties voor thuisverpleging bieden voorlopig nog geen PCR-testen thuis aan. 

Meest gelezen