Radio 2

Triënnale van hedendaagse kunst "Paradise" zaterdag van start in Kortrijk

Paradise, de tweede kunsttriënnale die georganiseerd wordt in Kortrijk, na Play in 2018, gaat zaterdag 26 juni van start. Play was speelser, losser en lichter dan Paradise. Nu gaan kunstenaars van over de hele wereld in Kortrijk op zoek naar het paradijs. “Het voorbije coronajaar viel de wereld stil en was er tijd genoeg voor lange gesprekken met de kunstenaars over hoe zij het paradijs zien”, zegt curator Hilde Teerlinck. 

Hilde Teerlinck (Han Nefkens Foundation) en Patrick Ronse (Be-Part, Platform voor actuele kunst) zijn de curatoren van Paradise. 32 kunstenaars, waaronder 9 Belgen, brengen een mix van bestaand en nieuw werk rond het thema "samen bouwen aan een betere wereld". Hun creaties staan verspreid over 22 locaties in de Groeningestad in openlucht of binnenskamers. Stad Kortrijk heeft 1,2 miljoen euro over voor de triënnale en ze verwachten 200.000 bezoekers. “Misschien is het hoog gemikt voor onze stad, maar de triënnale past bij onze ambitie om in 2030 culturele hoofdstad van Europa te worden. Ik heb er alle vertrouwen in”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).

Het regenboogschilderij van Rondinone doet mensen nadenken over de wereld en is eigenlijk zeer actueel!

Patrick Ronse, curator van Paradise

Regenboog als actueel thema

Ugo Rondinone (Zwitserland, °1964) is één van de kunstenaars die zijn stempel drukt op Paradise. 2 felgekleurde regenboogvormige neons op de Tacktoren en Budalys toveren de boodschappen “Cry me a river” en “Long last happy” boven de stad. “In het Begijnhofpark staat “your age and my age and the age of the rainbow”, een participatief project waaraan 900 schoolkinderen uit de Kortrijkse regio hebben meegewerkt”, vertelt curator Patrick Ronse. “Hij wou het grootste regenboogschilderij ooit maken, 40 meter lang en zonder enige selectie op de werkjes die werden gemaakt door de scholieren. Het doet mensen nadenken over de wereld en is eigenlijk zeer actueel. De discussie rond het symbool van de regenboog is onlangs zelfs doorgedrongen tot in de voetbalwereld.”

Het regenboogschilderij van Ugo Rondinone is een van de blikvangers van "Paradise". Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het werk van Jacob Dahlgren (Zweden, °1970) sluit mooi aan bij Rondinone. Zoals zijn “The Wonderful world of abstraction”, duizenden veelkleurige linten van vier meter lang die aan een cirkelvormige constructie hangen. “Wanneer je in die kleurrijke kolom van linten stapt, raak je verloren en word je onzichtbaar voor omstaanders. De linten werden bevestigd door vrijwilligers. Elk lint staat voor een individuele keuze, gemaakt en geconsumeerd door de gebruiker.”

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Kleurrijke interactie

Ook kleurrijk en waardevol door de interactie met de omstaanders is het werk van Toshiko Horiuchi MacAdam. (Japan, °1940). Ze begon in de jaren '60 met prachtige textielkunstwerken die je oorspronkelijk niet mocht aanraken, maar tegenwoordig maakt het een wezenlijk onderdeel uit van haar werk. “Harmonic Motion II” hebben we gehangen in shoppingcenter K in Kortrijk. Het is een monumentaal werk: een gigantisch gehaakt en geknoopt speelterrein. “Voor mij is dat de kern van actuele kunst: weg uit stoffige musea en midden in het publieke domein met de nodige interactie als gevolg”, meent MacAdam.

(Lees voort onder de foto) 

Radio 2

Exit paradijs?

De zoektocht naar het paradijs is een thema dat nauw aanleunt bij het werk van Robert Devriendt (Brugge, °1955). Hij maakt kleine, zeer gedetailleerde schilderijen die hij in reeksen aan de muur hangt en waarin je zelf naar een samenhang kan zoeken. “Ik werk nu al een aantal jaren aan mijn missing link-project en wat hier hangt op de triënnale kreeg de ondertitel "Exit Highway" mee. Er zitten veel verwijzingen in naar de natuur en je kan het interpreteren als een exit van de jachtige snelweg om in de rust van de natuur terecht te komen”, zegt Devriendt over zijn eigen werk.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

West-Vlaanderen: hotspot van hedendaagse kunst in de zomer van 2021

Paradise loopt tot 24 oktober en moet na de doodse coronalockdown terug leven in de stad brengen. Met bekende namen, zoals Berlinde De Bruyckere, Jeremy Deller, Kendell Geers en Yoko Ono moet dat lukken. En het werk van grensverleggers in de hedendaagse kunst, zoals het ontwerpersduo Viktor & Rolf, scenograaf Albert Dubosq en choreograaf William Forsythe, versterkt die gedachte. Zeker is dat Paradise Kortrijk er mee voor zorgt dat West-Vlaanderen deze zomer de culturele hotspot van ons land wordt. Want ongeveer gelijktijdig lopen ook Trauma in Brugge (nog tot 24 oktober) en Beaufort, de triënnale van de hedendaagse kunst aan zee (tot 7 september). Kunstenfestival Watou (3 juli tot 5 september) staat ook nog op het programma. West-Vlaanderen vormt in de komende zomer duidelijk een paradijs voor de hedendaagse kunst.  

Radio 2

Meest gelezen