Vijf jaar geleden ging huwelijksaanzoek van Britse agent viraal: "Maar het lachen verging me snel"

Het was een van de meest romantische momenten van 2016, toen de Britse politieagent Phil Adlem zijn vriend tijdens de jaarlijkse Londense "Pride"-optocht geheel onverwacht op één knie ten huwelijk vroeg. De 'impulsieve' actie werd vanuit verschillende ooghoeken op beeld vastgelegd en die beelden gingen onmiddellijk viraal. Maar al snel bleken niet alle reacties op sociale media even positief voor Adlem en zijn kersverse verloofde, Jonathan Sammons. Vooral voor de politieagent reden genoeg om zijn carrière een heel andere wending te geven.

Tijdens de "Pride Parade" van 25 juni 2016 nam Adlem dus ook deel, samen met het Londense politieteam waarvan hij deel uitmaakte, toen hij 'plots' besliste om zijn vriend, die een van de vele toeschouwers van de optocht was, ten huwelijk te vragen. "Mooi en hartverwarmend" reageerden nieuwsmedia wereldwijd, nadat de beelden viraal gegaan waren. "Dat een homoseksuele politieagent zich op zo’n internationaal gebeuren waar alle ogen op gericht zijn durfde blootgeven" kon op veel bijval rekenen.

Philip Adlem: "Dat ik plots het middelpunt van een virale video was, was onverwacht en op zijn minst surrealistisch. Het was immers niet mijn idee om het huwelijksaanzoek in de kijker te stellen. Het waren de grote nieuwsmedia in Groot-Brittannië die het als een positief verhaal aan hun lezers voorschotelden, om aan te tonen dat de tijden duidelijk veranderd waren. Aanvankelijk kreeg ik dan ook alleen maar positieve reacties van vrienden en collega’s." (The Guardian, juni 2017)

Jonathan Sammons: "Uiteindelijk zijn we gestopt met te tellen hoeveel mensen het aanzoek gezien hebben. We waren toen al aan een aantal van 100 miljoen, wat ronduit verbazingwekkend is. Het aanzoek is op iedere plek in de wereld te zien geweest. Met natuurlijk veel verschillende reacties, omdat niet iedere land even ver staat in de aanvaarding van rechten voor homo’s." (Herald on Sunday, juli 2017)

Adlem: "Ik was misschien te naïef. Ik was op dat moment omringd door mensen die me graag zagen, ik voelde me geborgen. Maar door sociale media werd het aanzoek uit zijn veilige bubbel gehaald. En was die te zien in landen waar men ons liever in de gevangenis ziet zitten." (Süddeutsche Zeitung, februari 2019)

"Het lachen verging me snel. Er waren ook negatieve reacties, van mensen die het aanzoek walgelijk vonden. Die zeiden dat we niet verbaasd moesten zijn als IS ons wel een lesje zou leren. Toen er nog een hatelijke reactie op het werk volgde en daarna eentje van een oude vriend, wenste ik dat ik het nooit gedaan had. Ik weigerde een tijdlang dan ook alle aanvragen voor interviews. Achteraf gezien liet ik anderen de manier waarop ik mijn leven aanpakte bepalen." (The Guardian)

"Ik kon nauwelijks nog slapen, had nachtmerries en paniekaanvallen. Ik schaamde me zelfs dat die reacties zo’n impact op me hadden. Liefde en euforie hadden plaatsgemaakt voor psychische terreur." (Süddeutsche Zeitung)

Sammons: "Op een gegeven moment wilde Phil geen enkele media-aandacht meer. Hij gooide zich op een compleet andere carrière: als vrijwilliger van een liefdadigheidsstichting tegen pesten ging hij in Londense scholen praten over pestgedrag en de gevolgen ervan. We wilden de negatieve ervaringen omvormen tot een positief gegeven." (Herald on Sunday)

Adlem: "Daarna stond mijn besluit vast: weg met sociale media en weg uit de politie. Ik wilde niet langer dagelijks met geweld geconfronteerd worden. Zo ben ik begin 2018 in contact gekomen met "Galop", een organisatie die het opneemt voor homo’s die het slachtoffer van geweld werden. Die slachtoffers sta ik nu bij wanneer ze een dader voor de rechtbank willen brengen." (Süddeutsche Zeitung)

"Ik had nooit gedacht dat die negatieve commentaren zo’n invloed op mij zouden hebben. Maar ik hield me naar de buitenwereld sterk en deed alsof ze me niet raakten. Daarom heb ik nu zelf de stap gezet om LGBT-slachtoffers hulp aan te bieden, om hen bij te staan. Want het maakt heus wel een verschil als iemand aan je zijde staat. Ik had er in 2016 misschien beter ook een beroep op gedaan." (Victim Support Europe, augustus 2019) Adlem gaf intussen lezingen op bijeenkomsten waar online pestgedrag centraal staat en hij begeleidde opleidingen voor hulpverleners aan slachtoffers van pestgedrag.

Na het huwelijksaanzoek trouwden Adlem en Sammons, die geboren werd in Nieuw-Zeeland, in oktober 2017 in het opvallende kegelvormige flatgebouw The Gherkin. Hun openingsdans werd alvast live gezongen door Joss "You had me" Stone, toevallig een jeugdvriendin van Adlem. Het koppel woont en werkt nog steeds in Londen.

Meest gelezen