Onderzoek naar frauduleus sociale media-platform waar gebruikers virtueel geld zouden verdienen: 5 aanhoudingen

Op dinsdagochtend 22 juni heeft het gerecht verschillende huiszoekingen gedaan in een onderzoek naar het sociale media-platform Vitae. Dat is een soort Facebook waar gebruiker virtueel geld werd beloofd bij onder meer comments and likes. Maar het ging om zogenoemde "piramidefraude", zegt het federaal parket. 5 Belgen zijn aangehouden.

"Like, share, connect with your friends and familiy, and earn money while doing it", dat was één van de reclameboodschappen van het sociale media-platform Vitae. Het was een soort Facebook waarbij gebruikers virtueel geld konden verdienen, telkens een post werd geliket, gedeeld, becommentariëerd, en noem maar op. Of dat werd toch beweerd.

Vitae.co is een sociale media-platform dat beweert dat gebruikers virtueel geld kunnen verdienen, telkens wanneer hun post wordt geliket, becommentariëerd of gedeeld. Dat virtueel geld is in dit geval de cryptomunt 'Vitae'. Wereldwijd maken meer dan 223.000 mensen gebruik van het platform.

In werkelijkheid ging het om een geval van "Ponzi- en piramidefraude", klinkt het bij het federaal parket. Oplichting dus, waarbij het geld dat iemand verdiende, eigenlijk gewoon geld van een ander slachtoffer was. De criminele bende achter het sociale media-platform heeft grotendeels de Belgische nationaliteit. Dinsdag viel het gerecht dan ook binnen op 17 verschillende plaatsen in ons land, voornamelijk in Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen en Limburg. Vijf mensen zijn opgepakt en aangehouden voor de onderzoeksrechter. Zij werden in verdenking gesteld van lidmaatschap van een criminele organisatie, oplichting en witwassen van gelden. Het onderzoek gebeurde ook in samenwerking met Zwitserland, want de bende maakte voor hun praktijken gebruik van een vennootschap naar Zwitsers recht.

Het sociale media-platform werd helemaal offline gehaald, en bijna 40% van de in omloop zijnde cryptomunt Vitae , werd in beslag genomen.  Ook werd bij de huiszoekingen meer dan 1,1 miljoen euro aan cash geld, bijna 1,5 miljoen aan virtuele valuta, 17 luxevoertuigen, diverse luxehorloges en goud in beslag genomen.

Meest gelezen