Belga

Voormalig Antwerps burgemeester Bob Cools stelt boek voor: "1993, Antwerpen culturele hoofdstad, dat was een paradijselijk jaar"

Oud-burgemeester van Antwerpen, Bob Cools (87), heeft een boek geschreven "Cool(s') Parcours" over onder meer zijn politieke carrière. Hij denkt met veel trots terug aan 1993, toen Antwerpse culturele hoofdstad van Europa werd. Maar in de eerste plaats denkt hij toch ook aan de minder prettige momenten. "De Antwerpenaren stonden nogal vrij vlug kritisch tegenover de aanwezigheid van mensen die van elders kwamen", vertelt Bob Cools bij Radio 2 Antwerpen.

Bob Cools was burgemeester van Antwerpen tussen 1983 en 1994. In die periode heeft hij heel wat memorabele dingen gerealiseerd. "Sommigen kennen mij van de zogenaamde "bobkes op de Meir". Dat waren stenen blokken die ervoor moesten zorgen dat er geen auto's meer op de Meir konden, maar er zijn heel wat voetgangers over gestruikeld. We hadden ze nochtans met goede bedoelingen geplaatst", vertelt Cools. 

Samenlevingsproblemen

Dankzij Cools zijn gebouwen zoals het station Antwerpen Centraal en de Bourlaschouwburg ook van de sloop gered. "In het jaar 1993 hebben we uiteindelijk toestemming gekregen om Antwerpen als culturele hoofdstad van Europa te benoemen. Dat was een paradijselijk jaar", vertelt hij tevreden. 

Maar het eerste wat in hem opkomt, als hij herinneringen ophaalt aan zijn burgemeesterschap, zijn samenlevingsproblemen. "Het zijn niet meteen de prettige dingen. De Antwerpenaren stonden nogal vrij vlug kritisch tegenover de aanwezigheid van mensen die van elders kwamen. In feite heeft dat heel mijn periode verstoord, mag ik wel zeggen."

Beluister hier het hele gesprek met Bob Cools:

Meest gelezen