West-Vlaamse schoolverlaters vinden het vlotst werk: "Vooral technische en zorgprofielen geraken snel aan job"

Schoolverlaters uit de provincie West-Vlaanderen vinden het vlotst werk. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de VDAB. De West-Vlaamse jongeren doen het een stuk beter dan het Vlaamse gemiddelde, want wie afstudeert, heeft het jaar daarop bijna zeker een job. Alleen in Oostende, Brugge en Kortrijk zijn er in verhouding iets meer jongeren die nog werk zoeken. 

De examens zijn zo goed als voorbij en wie zijn diploma haalt, vindt wellicht ook werk. Zeker als je in West-Vlaanderen woont. Vooral de jongeren met een technische opleiding doen het goed op de arbeidsmarkt, zeker wie voor een opleiding in de zorg kiest. Dat zegt ook Vlaams minister van Economie, Hilde Crevits (CD&V). Zij raadt jongeren aan om zeker een diploma te halen.

Technische profielen zijn gegeerd

"Als je een diploma hoger onderwijs hebt, dat gaat van hoger beroepsonderwijs tot universiteit en hogescholen, dan heb je meer kansen op werk. Als we dan kijken naar de opleidingen zelf, zien we dat alle technische opleidingen een hele grote kans geven op een job. Ook de opleidingen in het BSO en het TSO, zoals koeling en warmte, automechanica en houtbewerking, zorgen ervoor dat mensen makkelijk aan een job geraken. En ook wie kiest voor een zorgberoep, heeft extreem veel kans om aan een job te geraken", zegt Crevits.

(lees verder onder de foto)

Voor wie houdt van cijfers: West-Vlaanderen telde 11.514 schoolverlaters. 1.027 of 8,9% van hen was een jaar later nog werkzoekend. Het percentage jongeren dat werk zoekt, is daarmee toegenomen, maar blijft onder het Vlaamse gemiddelde. In Oostende is 12,4% van de schoolverlaters een jaar later nog op zoek naar werk. Brugge volgt met 12,2%, Kortrijk met 11,1% en Roeselare met 9,8%. 

Meest gelezen