Een schilderij van de hand van Britse ex-premier Winston Churchill is verkocht voor 1,6 miljoen euro

Een schilderij dat de voormalige Britse premier Winston Churchill zelf op doek zette en later schonk aan zijn vriend de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis, is voor 1,84 miljoen dollar (1,66 miljoen euro) verkocht op een veiling in New York.

Het olieverfschilderij, getiteld "The Moat, Breccles" werd door Churchill gemaakt in 1921. Het toont een rivier die door een zonnig landschap met bomen stroomt, en zou gebaseerd zijn op een stuk land in de buurt van het Engelse Norfolk.  Churchill had het landschapsschilderij 40 jaar in zijn bezit voordat hij het in 1961, vier jaar voor zijn dood, schonk aan zijn vriend, de legendarische miljardair Aristoteles Onassis, vertelt Jean-Paul Engelen, vicedirecteur van veilingshuis Phillips voor de verkoop. 

Dit is het schilderij dat is verkocht, genaamd "The Moat, Breccles"
AFP or licensors

Veilinghuis Phillips schatte de waarde tussen 1,5 miljoen en 2 miljoen dollar, een pak minder dan de 11,6 miljoen (10,5 miljoen euro) die een ander schilderij van Churchill opbracht bij Christie's in maart. Uiteindelijk bracht het kunstwerk 1,84 miljoen dollar (1,66 miljoen euro) op.

Bekijk hier een video over het schilderij "The tower of Katoubia Mosque" dat bekende actrice Angelina Jolie toen kocht (en lees eronder voort):

Videospeler inladen...

De rijke reder Onassis was zo trots op het geschenk dat hij het ophing op de ereplaats achter de beroemde bar - de zogeten Ari's bar - op zijn jacht, naast werken van Vermeer, Gauguin, El Greco en Pissarro. 

Dat "superjacht", de "Christina" - de naam van Onassis' dochter - was een voormalig Canadees marinefregat van bijna 100 meter lang. Het had deelgenomen aan de landing in Normandië in 1944, voordat Onassis het fregat na de oorlog kocht voor 34.000 dollar. Onassis liet het luxueus verbouwen, voor ongeveer 4 miljoen dollar, waarna het een van de favoriete plekjes van de jetset van die tijd werd, aldus Engelen van veilinghuis Phillips.

De "Christina", het beroemde jacht van Onassis, in de Middellandse Zee in 1963.

Nadat hij Onassis had leren kennen via zijn zoon Randolph, werd ook Churchill fan van het fameuze jacht. In een brief naar zijn vrouw noemt hij het "het mooiste bouwwerk dat ik ooit heb zien drijven". Churchill en Onassis werden goede vrienden en tussen 1958 en 1963 maakten de twee acht cruises met het jacht op de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan.

In 1968 trouwde Aristoteles Onassis met Jackie Kennedy, die vijf jaar eerder weduwe was geworden door de moord op haar eerste man, de VS-president John F. Kennedy. Nadat Onassis in 1975 overleed, schonk zijn dochter het jacht aan de Griekse overheid, maar zijn kunstverzameling hield ze in de familie. "Nu hebben zijn erfgenamen de beslissing genomen om dit schilderij van Churchill door te geven aan een volgende generatie van verzamelaars", zegt Engelen.

Meest gelezen