BELGAIMAGE

1 op de 12 studenten blokt met rilatine

Veel studenten gebruiken rilatine tijdens de blok, ook al hebben ze geen diagnose van ADHD of een slaapstoornis. Dat schrijft De Standaard en blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen. "Faalangst, stress en uitstelgedrag zijn belangrijke factoren", zegt onderzoekster Sara De Bruyn. 

Maar liefst één op de twaalf studenten heeft tijdens de blokperiode al rilatine gebruikt om zijn of haar studieprestaties te bevorderen. Dat blijkt uit een doctoraatsstudie van onderzoekster aan UAntwerpen Sara De Bruyn, waarbij zo'n 40.000 studenten bevraagd zijn. Opvallend: de studenten hebben geen diagnose van de stoornis waarvoor het stimulerende geneesmiddel dient.

De medicatie wordt normaal enkel voorgeschreven voor mensen met ADHD of narcolepsie, een slaapstoornis. "Maar we zien dus dat ook studenten die te kampen hebben met faalangst, uitstelgedrag of academische stress naar het geneesmiddel grijpen," zegt De Bruyn. 

"Ook een competitief studieklimaat is een risicofactor, net als de verwachtingen van de student ten opzichte van het middel." Wie het middel neemt zonder aan een aandoening te lijden, blijft langer wakkker en heeft minder honger. 

Wie te kampen heeft met faalangst, uitstelgedrag of stress, grijpt naar rilatine 

Sara De Bruyn, Onderzoekster UA

Uit de studie blijkt verder dat het merendeel van de studenten de medicatie bekomt via kennissen of vrienden, maar soms ook via de huisarts. Dit zogenaamde off-label voorschrijfgedrag, zonder dat er een diagnose is gesteld, is niet illegaal, maar wordt wel afgeraden door medische richtlijnen.

9 op de 10 gebruikte het nog nooit

“Het is anderzijds belangrijk te benadrukken dat meer dan negen op tien studenten het middel nog nooit gebruikten," vervolgt onderzoekster De Bruyn. "De ruime meerderheid van de studenten gebruikt dus geen stimulerende medicatie, maar aandacht voor de kleine minderheid is nodig, zeker bij studenten waarbij het gebruik een gewoonte is geworden.”

Meest gelezen