Archieffoto van een Duits gepantserd voertuig in Mali.

Belgische VN-blauwhelm en 10 Duitse collega's gewond bij bomaanslag in het noorden van Mali

Bij een bomaanslag in het noorden van het Afrikaanse land Mali zijn volgens de VN-vredesmacht 15 blauwhelmen gewond geraakt. Onder hen is ook een Belgische militair, zo bevestigt ons ministerie van Defensie. Een andere Belg die in de buurt was, raakte niet gewond. Maandag zijn in Mali zes Franse militairen gewond geraakt bij de explosie van een andere bomauto. 

Volgens de VN-vredesmacht Minusma heeft een zelfmoordterrorist een bomauto laten ontploffen nabij een tijdelijke militaire basis van blauwhelmen in de streek van Tarkint (zie kaart onderaan) in het noorden van Mali. Het zou gaan om een basis van vooral Malinese en Duitse troepen, aangevuld met Belgen.

De Minusma maakt melding van 15 gewonden onder de vredestroepen, maar vermeldt geen nationaliteiten. Duitse media zoals Der Spiegel en Focus deden dat wel. Volgens de media zijn tien van de 15 gewonde militairen Duitsers. 

Vanmiddag heeft het Belgische ministerie van Defensie gemeld dat er ook een Belgische militair van de VN-vredesmacht gewond is geraakt bij de aanslag. De man wordt in een lokaal ziekenhuis verzorgd en de familie is gewaarschuwd. Over de aard van zijn verwondingen is officieel niets bekend, maar minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) heeft het op Twitter over "zwaargewond". Een tweede Belgische militair die in de buurt was, raakte niet gewond. Over de nationaliteit van de andere gewonde soldaten is nog niets bekend.

België heeft volgens Defensie 110 militairen in Mali. Die nemen deel aan twee internationale missies. Daarvan zijn er 95 actief als blauwhelmen van de Minusma, de vredesmacht van de Verenigde Naties. De andere 15 nemen deel aan EUTM , een operatie van de Europese Unie om het Malinese leger op te leiden voor de strijd tegen de jihadisten. Bedoeling van die missies is te vermijden dat Mali als staat in elkaar zou storten en voorkomen dat terreurgroepen zoals Al Qaeda en IS bases organiseren in de Sahellanden.

Maandag zijn zes Franse militairen gewond geraakt bij een gelijkaardige aanslag met een bomauto in Gossi, iets meer naar het zuiden (zie kaart). Die troepen maken deel uit van "Operatie Barkhane", een Franse militaire operatie in de Sahellanden. In totaal heeft Frankrijk daar meer dan 5.000 militairen.

Enkele weken geleden hebben de Fransen -in samenwerking met het leger van Niger- een van de lokale toplui van de terreurgroep IS kunnen oppakken. Dat gebeurde op het punt waar Mali grenst aan Niger en Burkina Faso. 

Meest gelezen