Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse regering spant rechtszaak aan tegen de staat Georgia "die het moeilijker wil maken voor zwarte kiezers"

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland spant een rechtszaak aan tegen de nieuwe kieswet die de staat Georgia heeft afgekondigd. Die zou het moeilijker maken om te gaan stemmen bij verkiezingen en volgens de regering van president Joe Biden is dat vooral bedoeld om arme zwarten en andere minderheden te weren van de stembus. Ook andere staten met een Republikeinse regering hebben gelijkaardige maatregelen genomen.

Georgia was de eerste staat die begin dit jaar de kieswet strenger maakte. Het wordt moeilijker om bij volmacht of per post te stemmen en het is zelfs strafbaar om water of voedsel uit te delen aan wachtrijen voor stemlokalen. Volgens de Republikeinse regering van Georgia is dat nodig om "het vertrouwen in de verkiezingen te herstellen" na de discussie over de verkiezing van Joe Biden in november. Georgia was een van de staten die Biden de overwinning schonk en dat was een verrassing.

Volgens velen in de VS en de Democraten voorop, viseert de nieuwe kieswet vooral de zwarte kiezers in de hoop dat Georgia terug een trouwe Republikeinse staat zou worden zoals voorheen. Opvallend: ook de twee senatoren die Georgia naar Washington stuurt, zijn beiden Democraten. 

Ook andere staten zoals Florida, Arizona en Iowa hebben gelijkaardige beperkingen ingevoerd in de kieswet en Texas en Pennsylvania werken daar ook aan. Al die staten worden geregeerd door Republikeinen.

De Democraten in het Congres reageerden met een federale wet om dat gesleutel aan de kieswetten aan banden te leggen, maar die is blijven steken in de Senaat. Daarom trekt minister van Justitie Merrick Garland nu naar de rechter om de aanpassingen van de kieswet in Georgia ongedaan te maken. 

Minister Garland heeft overigens nog wel een eitje te pellen met de Republikeinen. Die verhinderden enkele jaren geleden zijn benoeming door toenmalig president Barack Obama tot opperrechter in het federale Hooggerechtshof. Hij is nu toch op de voorgrond getreden als minister van Justitie onder president Joe Biden.

Het Republikeinse offensief om de kieswetten aan te passen, kan grote gevolgen hebben. Het gaat over verkiezingen voor een president, voor het Huis van Afgevaardigden en voor de Senaat en voor de parlementen van de deelstaten zelf. Zelfs de federale verkiezingen worden georganiseerd door de deelstaten in de VS en die kunnen dus hun eigen regels opleggen.

Critici verwijten de Republikeinen dat ze vooral zwarten willen ontmoedigen om te gaan stemmen. Door demografische verschuivingen dreigen een aantal traditioneel Republikeinse bolwerken zoals Georgia, Arizona, Nevada en North Carolina niet langer zekerheden te bieden en krijgen de Democraten er voet aan wal. Dat is vooral van belang in Florida, een van de grote beslissende staten voor de presidentsverkiezingen. 

Meest gelezen