Archeologen ontdekken Romeinse villa op industrieterrein in Tongeren

Bij archeologische opgravingen op het industrieterrein Tongeren-Oost is een Romeinse villa blootgelegd. Er werden dakpannen en muurschilderingen gevonden. En in een put lagen skeletten van 6 honden die geofferd werden. Als de archeologische opgravingen zijn afgerond, komt er op het terrein een nieuw distribitiecentrum voor XPOLogistics.

Vooraleer er op het industrieterrein Tongeren-Oost gestart kon worden met de bouw van een nieuw distributiecentrum moest er een archeologisch onderzoek uitgevoerd worden. En archeologen hebben er de afgelopen weken een Romeinse villa ontdekt. "Het is echt bijzonder want het was al lang geleden dat we nog zo'n Romeinse villa hebben gevonden", vertelt archeologe Elke Wesemael. "We hebben muurschilderingen ontdekt, restanten van muurverwarming gevonden en verder ook nog heel wat dakpannen."  

In een kuil werden ook de skeletten van 6 honden gevonden. "Die werden geofferd tijdens een ritueel", gaat Wesemael verder. "De skeletten zijn trouwens heel goed bewaard gebleven."

De archeologische opgravingen zullen nog zo'n 6 weken in beslag nemen. Daarna worden alle voorwerpen en overblijfselen gewassen en overgebracht naar het archeologisch depot van Tongeren. De eigenaar van de grond heeft de vondsten trouwens geschonken aan de stad. 

Distributiecentrum

Vanmiddag was er op het terrein de symbolische eerste spadesteek voor de bouw van het nieuwe distributiecentrum voor XPO Logistics. "We hebben voor deze locatie gekozen omwille van de nabijheid van de snelweg en de luchthaven", vertelt Bert van der Sterren. "We zullen een gebouw van 20.000 vierkante meter bouwen. In eerste instantie kunnen hier zo'n 50 mensen aan de slag, maar we hopen dat snel te kunnen optrekken naar 75."

Meest gelezen