2019 Invision

Banjospeler Winston Marshall verlaat Mumford & Sons na rel over politieke voorkeur: "Wil groep beschermen"

Winston Marshall, de banjospeler en medeoprichter van Mumford & Sons, verlaat de Britse folkgroep. Marshall kwam in maart in een storm terecht op sociale media over zijn politieke voorkeur. Door zijn vertrek wil hij de groep in bescherming nemen. Hij wil vrijuit kunnen spreken zonder dat zijn uitspraken afstralen op Mumford & Sons. 

In maart postte Winston Marshall een tweet over het boek "Unmasked" van de Amerikaanse conservatieve journalist Andy Ngo. "Proficiat, Mr Andy Ngo. Ik had eindelijk de tijd om je belangrijke boek te lezen. Je bent een moedig man." Er kwam massaal veel reactie op de tweet. 

Marshall werd ervan beschuldigd extreemrechts te zijn, omdat hij een boek aanraadde dat de extreemlinkse beweging Antifa in een slecht daglicht plaatst. Uiteindelijk bood hij zijn excuses aan en zette hij zijn muzikale activiteiten even stop. Die excuses veroorzaakten opnieuw een storm aan kritiek. 

Hoewel de bandleden van Mumford & Sons aan Marshall hadden gevraagd om terug te keren, heeft hij beslist om definitief uit de band te stappen. In een brief legt hij uit waarom

Mij een "fascist" noemen was ongelofelijk belachelijk.

Winston Marshall

"Ik wil vrijuit kunnen spreken zonder dat de andere bandleden daar de gevolgen van moeten dragen", schrijft hij. Marshall ontkent dat hij extreemrechtse sympathieën heeft. "Ik had niet gedacht dat mijn commentaar op een boek dat kritisch is over extreemlinks, geïnterpreteerd zou worden als een goedkeuring van het even weerzinwekkende extreemrechts." 

"Niets staat verder van de waarheid. Dertien leden van mijn familie zijn vermoord in de concentratiekampen van de Holocaust. Mijn grootmoeder heeft het overleefd, maar haar neven, nichten, tantes en nonkels niet. Wij waren zeer close. Mijn familie kent het kwaad van het fascisme pijnlijk goed. Mij een "fascist" noemen was ongelofelijk belachelijk." 

Hij schrijft dat hij veel heeft nagedacht, gelezen en geluisterd. "Iemand die schrijft over extremisme en zijn eigen leven daarbij in gevaar brengt, is moedig", zegt hij over Ngo. Hij twijfelt ook aan zijn excuses. "Ik vind dat mijn excuses een klein beetje meegaan in de leugen dat zo'n (links, red) extremisme niet bestaat of nog erger, een goede zaak is."

Ik zou mezelf kunnen censureren, maar dat zou mijn integriteit ondergraven en aan mijn geweten knagen.

Winston Marshall

"Als ik wil spreken over wat ik geleerd heb over dit controversiële onderwerp, dan zal ik de andere bandleden ongetwijfeld in meer ellende storten. En dat kan ik niet uit liefde, loyaliteit en verantwoording naar hen toe. Ik zou mezelf kunnen censureren, maar dat zou mijn integriteit ondergraven en aan mijn geweten knagen. De enige weg vooruit, is de band verlaten. Ik wens hen het allerbeste."

Mumford & Sons werd in 2007 opgericht door Marcus Mumford, Winston Marshall, Ben Lovett en Ted Dwane. Twee jaar later braken ze door met hun debuutalbum "Sigh no more" dat de derde plaats bereikte in de Ultratop Albums. Hun tweede album "Babel" deed het nog beter en haalde een eerste plaats. Bekende hits zijn "Little Lion Man" en "I will wait". 

Bekijk hier "Little Lion Man" van Mumford & Sons:

Meest gelezen