Coronablog: Vlamingen die niet zijn komen opdagen voor eerste prik krijgen vanaf 30 juni tweede kans

Vlamingen die niet zijn komen opdagen voor een eerste dosis van het coronavaccin krijgen vanaf 30 juni een tweede kans. De coronacijfers blijven intussen al ruim een maand de goede kant opgaan. Ook het aantal vastgestelde besmettingen blijft dalen, die zijn gezakt tot onder de 400. Dat is het laagste niveau sinds de zomer van vorig jaar. De Deltavariant is echter in opmars. Volg de belangrijkste updates over de coronapandemie in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vlamingen die niet zijn komen opdagen voor eerste prik krijgen binnenkort een tweede kans

Vlamingen die niet zijn komen opdagen op de afspraak voor een eerste vaccin, krijgen vanaf 30 juni een tweede kans. Dat heeft het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid bekendgemaakt op de wekelijke persbriefing over de stand van zake in de vaccinatiecampagne. In totaal gaat het om 220.000 Vlamingen. 

Vanaf 30 juni zullen zij zich via QVAX (het systeem van de reservelijst) kunnen aanmelden voor een nieuwe afspraak . Later krijgen zij sowieso nog een  uitnodiging per post.

Mensen die uitdrukkelijk hebben aangegeven dat ze geen vaccin wensen (80.000 Vlamingen), krijgen vanaf 30 juni ook een tweede kans. Zij moeten zich wel eerst registreren op QVAX.

Intussen loopt de vaccinatiecampagne in Vlaanderen als een trein. Momenteel is bijna 77% van de volwassen Vlamingen minstens één keer gevaccineerd. Van de hele Vlaamse bevolking heeft 62% minstens één dosis gekregen. Met die cijfers moet Vlaanderen binnen Europa alleen maar IJsland en het Verenigd Koninkrijk laten voorgaan.

Met de leveringen van vaccins die de volgende weken verwacht worden, maakt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zich sterk dat tegen 11 juli alle volwassen Vlamingen een uitnodiging zullen hebben gekregen om zich een eerste keer te laten vaccineren. Daarmee wordt een belofte ingelost die de Vlaamse regering een tijd geleden heeft gemaakt. Het optimisme dat Beke drijft, wordt mee bepaald door het feit dat farmabedrijf Janssen (Johnson & Johnson) begin juli meer vaccins zal leveren dan oorspronkelijk was afgesproken.   

Vanaf 12 juli zal het overgrote deel van de verwachte vaccins worden toegediend als tweede dosis. Op die manier hoopt het agentschap tegen 2 augustus 82% van de volwassen Vlamingen volledig gevaccineerd te hebben.  

Viroloog Van Gucht: "Deltavariant maakt tot 15,7% van de besmettingen uit deze week"

Viroloog Steven Van Gucht heeft op de wekelijkse persconferentie gewaarschuwd voor de Delta- of Indiase variant. "De Britse variant of Alfavariant is op zijn retour met nog 71% van de besmettingen. Het aandeel besmettingen met de Deltavariant neemt zoals verwacht toe. Vorige week bedroeg dat 6,1% van de besmettingen, deze week is dat verder gestegen tot 15,7% van alle besmettingen. Volgende week verwachten we dat dit ruim de 20% zal overschrijden", aldus Van Gucht.

Hij spreekt over een broos evenwicht. Het absolute aantal besmettingen met de Deltavariant blijft voorlopig relatief stabiel én laag. Dankzij de algemene daling van het aantal besmettingen. Dit evenwicht kan enkel behouden worden als we de basisregels naleven." 

Het absolute aantal besmettingen met de Deltavariant blijft voorlopig relatief stabiel én laag

Deze week publiceerde het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) een risico-evaluatie over de verspreiding van de Deltavariant in Europa. "Die variant zal begin augustus verantwoordelijk zijn voor 70% van alle nieuwe besmettingen, en tegen eind augustus zou dit 90% kunnen bedragen", legt van Gucht uit. 

HERBEKIJK hier de persconferentie:

Brusselaars die nog geen afspraak hebben, kunnen zich dit weekend laten inenten op de Heizel

Het vaccinatiecentrum op de Heizel in Brussel biedt dit weekend de mogelijkheid aan mensen om zich zonder afspraak te laten vaccineren, tussen 9 en 15 uur. Dat heeft de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) vanavond bekendgemaakt.

"Alle Brusselaars van 16 jaar en ouder kunnen zich dit weekend laten vaccineren in het Heizelvaccinatiecentrum met of zonder afspraak", aldus de GGC, die wel aanbeveelt om op voorhand een afspraak te maken om wachtrijen te vermijden en zeker te zijn van een vaccin. De afspraak kan gemaakt worden via de website www.bru-vax.brussels.

Morgen nog 1.000 vrije plaatsen in vaccinatiecentrum Gent

In het vaccinatiecentrum in Gent zijn morgen (zaterdag 26 juni) nog 1.000 vrije plaatsen. De stad vraagt inwoners die nog geen afspraak hebben gemaakt om dat nu te doen. 

Gentenaars van 16 jaar of ouder die nog geen code of brief hebben ontvangen en dus geen afspraak kunnen maken, zijn morgen ook welkom. Zij mogen zich spontaan aanmelden voor een eerste prik van het vaccin van Pfizer. Ze kunnen dat doen tussen 11 en 17 uur en moeten dan enkel hun identiteitskaart voorleggen. 

Vanmiddag liep het al storm bij het vaccinatiecentrum in Gent. De schepen van Zorg Rudy Coddens (Vooruit) had de Gentenaars opgeroepen om zich zonder afspraak aan te melden voor een coronavaccin. Er lagen immers 1.700 dosissen klaar waarvoor nog geen afspraken waren geboekt. 

16- en 17-jarigen kunnen binnenkort prik krijgen in Brussel en Antwerpen

Op een aantal plaatsen zijn er initiatieven om jongeren aan een coronavaccin te helpen.  Vanaf vandaag, om 18 uur, kunnen jongeren in Brussel zich inschrijven voor een inenting. De oproep geldt voor jonge Brusselaars van 16 en 17 jaar. Inschrijven kan via het platforom Bruvax of het callcenter. Zij kunnen enkel gevaccineerd worden met het vaccin van Pfizer en krijgen dus twee dossisen. Jongeren kunnen zich vrijwillig aanmelden en hebben geen toestemming nodig van ouders of voogd. 

Bij Spoor Oost in Antwerpen kunnen jongeren die nog geen vaccinatie-uitnodiging hebben gekregen, zich dit weekend ook zélf inschrijven op de reservelijst QVAX voor een prik. Wie dat doet, krijgt maandag een uitnodiging en kan dan woensdag al gevaccineerd worden. 

Lees meer over de procedure voor jongeren die een prik willen in Antwerpen in dit artikel: 

Geen coronabeperkingen meer in IJsland

Vanaf morgen vervallen alle coronabeperkingen in IJsland. Dat heeft de regering in Reykjavik aangekondigd. “We keren terug naar de maatschappij die we gewoon zijn en waar we zo naar verlangd hebben”, zei minister van Gezondheid Svandis Svavarsdottir.

IJsland zou daarmee het eerste Europese land zijn waar de coronamaatregelen afgeschaft worden. Die zijn wel 15 maanden van kracht geweest. Op dit ogenblik is er nog een verbod op grote bijeenkomsten en moeten mensen een afstand van twee meter behouden.

Het land telt 360.000 inwoners. Minstens 87 procent van de inwoners heeft een  eerste vaccin ontvangen. Dat is een van de hoogste percentages ter wereld. Op tweewekelijkse basis zijn er officieel 1,6 besmettingen per 100.000 inwoners. In totaal zijn er meer dan 6.600 mensen besmet en zijn er 30 overleden. IJsland kende ook een erg streng systeem van testen en contactopsporing, maar de geïsoleerde ligging heeft natuurlijk ook bijgedragen tot de goede cijfers.

Brugse school houdt corona-proclamatie op het strand: "Geen betere locatie denkbaar"

Deze en vooral volgende week zullen duizenden zesdejaars afzwaaien van de secundaire school, zonder plechtige proclamatie of stemmig leerlingenbal. Noodgedwongen zal het veelal een ingetogen gebeurtenis worden. Toch zien sommige leerlingen hun dromen uitkomen. Zo sloten de laatstejaars van de school De Frères uit Brugge het schooljaar in stijl af met een strandfeest in Zeebrugge. "Creatief, en uniek", noemde de directie het initiatief, dat ook bij de leerlingen heel erg in de smaak viel: "We hadden ons geen betere locatie kunnen indenken."

Bekijk de sfeerbeelden in een reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De dagelijkse coronacijfers

 • Gisteren, op donderdag 24 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 6.586.235 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 72,5 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 57,2 procent. 3.734.366 van hen zijn volledig beschermd.
 • Van 18 tot en met 24 juni werden elke dag gemiddeld 29 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 24 procent minder dan de week ervoor.  Het aantal ziekenhuisopnames daalt al meer dan een maand aan een fors tempo.
 • Gisteren - donderdag 24 juni - meldden de ziekenhuizen 30 opnames. 41 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 
 • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 421 covidpatiënten in het ziekenhuis. De bezetting in de ziekenhuizen blijft consequent en stevig dalen. Op weekbasis is er een daling met 24 procent.
 • 174 covidpatiënten liggen op intensieve zorg. 109 van hen hebben beademing nodig. Op weekbasis daalt het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg met 26 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 20 procent.
 • Ter vergelijking: op 6 februari lagen 291 patiënten op intensieve zorg. Dat was het laagste cijfer dat we dit kalenderjaar hebben gehaald en daar zitten we nu dus al een eind onder.
 • In de week van 15 tot en met 21 juni overleden elke dag gemiddeld 6 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 18 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor (8 tot en met 14 juni). Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.152 overlijdens geregistreerd.
 • Tussen 15 en 21 juni werden per dag gemiddeld 381 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 44 procent minder dan de week ervoor. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.081.908 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 15 en 21 juni werden dagelijks gemiddeld 38.400 tests afgenomen. Dat is 3 procent minder dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 15 en 21 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 1,4 procent (0,8 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat minder dan 2 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,83. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Coronasituatie in Congo "zeer zorgwekkend"

Professor tropische geneeskunde Wim Van Damme is zeer bezorgd over de situatie in de Democratische Republiek Congo (DRC). "Daar is, net zoals in veel Afrikaanse landen, een derde coronagolf aan de gang", zegt Van Damme in "De ochtend" op Radio 1.

"De vorige twee golven waren heel beperkt in Afrika, met uitzondering van Zuid-Afrika, maar nu ben ik echt bezorgd. Het aantal besmettingen stijgt heel erg snel door de Deltavariant. Ik vrees dat het nog veel ernstiger kan worden, maar het blijft natuurlijk een heel erg onzekere situatie."

De mensen geloven er niet meer in dat draconische maatregelen nodig zijn
professor tropische geneeskunde Wim Van Damme

Het feit dat de Congolese bevolking redelijk terughoudend ten opzichte van coronamaatregelen staat, maakt het er niet beter op volgens Van Damme. "De maatregelen tijdens de vorige twee beperkte golven waren redelijk draconisch. Dus de mensen geloven er niet meer in dat dat nodig is.”

En ook de vaccinatiecampagne vlot niet. "Congo heeft anderhalve maand geleden 1,7 miljoen vaccins gekregen van COVAX, dat is natuurlijk zeer weinig voor 100 miljoen Congolezen. Men is daarom enkel een vaccinatiecampagne begonnen in de hoofdstad Kinshasa, waar ook veruit de meeste besmettingen zijn. Maar er is een heel grote terughoudendheid. Tot nu toe hebben ze nog maar 30.000 mensen kunnen overtuigen”, aldus Van Damme.

HERBELUISTER hier het volledige gesprek met Wim Van Damme in "De ochtend":

Israël voert mondmaskerplicht opnieuw in

Na een stijging van het aantal coronabesmettingen heeft Israël vandaag aangekondigd dat het teruggrijpt naar de mondmaskerplicht binnenshuis. De maatregel gaat in om 11 uur, maar geldt niet voor thuis. Andere uitzonderingen zijn er voor mensen die sporten en kleine kinderen. Het mondmasker is eveneens verplicht op grote evenementen in openlucht, zoals vandaag de Gay Pride in Tel Aviv.

In de afgelopen week zijn meermaals 100 besmettingen per dag gemeld. Donderdag waren het er meer dan 200, het hoogste dagcijfer in ruim twee maanden. Onder de nieuw besmette mensen zijn er veel jongeren en vele ingeënte mensen. De autoriteiten denken dat dit waarschijnlijk komt door de bijzonder besmettelijke Deltavariant.

De mondmaskerplicht indoor werd op 15 juni als een van de laatste coronamaatregelen opgeheven, nadat het aantal besmettingen in Israël dankzij een voortvarende vaccinatiecampagne flink was gedaald. Meer dan 55 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. 

Premier De Croo: "Sevilla in zuiden van Spanje is nog rode zone"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) vraagt aan voetbalsupporters om zeer voorzichtig te zijn. Zondag is er de EK-match van onze Rode Duivels tegen Portugal (1/8e finale van het EK) in de Spaanse stad Sevilla.

"Dat is vandaag nog rode zone. Wie naar een rode zone reist, moet de regels respecteren. Ik zou eerder voorzichtig zijn", vertelt De Croo aan VRT NWS na afloop van de eerste dag van de EU-top in Brussel. "We hebben gezien dat op basis van een aantal wedstrijden dat heeft plaatsgevonden, dat er toch een aantal bijkomende besmettingen of infecties zijn." 

BEKIJK hier het gesprek met Alexander De Croo:

Videospeler inladen...

"Als we zo veel aandacht aan voetbal geven, moeten we even veel aandacht aan cultuur geven"

De culturele sector mag in de zomer van 2021 de poorten naar het "rijk der vrijheid" eindelijk mee opengooien. VRT NWS volgt in dit scharnierjaar voor de sector Jaouad Alloul, Hooverphonic, Bart Peeters en Kids With Buns.

Sommigen hebben al -voorzichtig of met volle teugen- mogen proeven van het optreden voor een publiek, anderen staan te trappelen om dat te doen. Hoe is het met hun knaldrang gesteld? Hoe hebben ze dit voorjaar beleefd en wat brengt de zomer? Dit is aflevering 2 van de reeks "Knaldrang". 

LEES en BEKIJK het hier allemaal: 

Meest gelezen