archieffoto Tigray
AP

Drie medewerkers van Artsen Zonder Grenzen vermoord in regio Tigray in Ethiopië

Drie medewerkers van Artsen Zonder Grenzen, een Spaanse vrouw en twee Ethiopische mannen, zijn vermoord in de opstandige regio Tigray in Ethiopië. De ngo verloor gisterenmiddag het contact met hen en vanochtend werd hun voertuig leeg teruggevonden. Hun levenloze lichamen lagen enkele meters verderop.

De Spaanse noodcoördinator Maria Hernandez, de Ethiopische Yohannes Halefom Reda, assistent-coördinator en hun Ethiopische chauffeur Tedros Gebremariam Gebremichael, waren gisteren samen onderweg, toen de organisatie alle contact met hen verloor. "Ze waren in Tigray om te helpen, en het is onbegrijpelijk dat ze dit werk met hun leven hebben betaald", klinkt het. De organisatie zegt niet te zullen rusten tot ze begrijpt wat er gebeurd is. 

"Geen woorden kunnen onze droefheid, schok en verontwaardiging over deze gruwelijke aanval uitdrukken, noch het verlies en het lijden van hun families en dierbaren verzachten", meldt Artsen Zonder Grenzen in een kort persbericht. "We staan met hen in contact en betuigen hen ons diepste medeleven. We vragen om respect voor hun pijn en voor hun behoefte aan rust in deze bijzonder moeilijke tijd."

Ongeveer gelijktijdig met de verkiezingen in Ethiopië van vorige maandag is het geweld in Tigray weer opgeflakkerd. Daar woedt een felle strijd tussen rebellen en het Ethiopische leger. Vanwege de onveiligheid zijn die verkiezingen in Tigray niet doorgegaan. 

In het najaar van 2020 gaf Abiy Ahmed, premier en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, het regeringsleger de opdracht om de separatisten van het Tigray People's Liberation Front (TPLF) van de macht te verdrijven in de opstandige regio Tigray. De Tigray hadden jarenlang de plak gezwaaid in de Ethiopische politiek, maar die machthebbers hadden zich teruggetrokken in hun eigen regio nadat Abiy in 2018 aan de macht was gekomen. 

Abiy had een kort maar krachtig offensief beloofd, maar intussen duurt het conflict al meer dan een half jaar en is het uitgemond in een humanitaire ramp. Gisteren kwamen nog 64 mensen om toen het leger een luchtaanval uitvoerde op een markt. 

Herbekijk hier een lange reportage die collega Stijn Vercruysse eind vorig jaar ter plekke maakte over het conflict in de regio: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen