Videospeler inladen...

"200 gesprekken hebben van mij ander mens gemaakt": Christel Van Dyck stopt na 7 jaar met "De Rotonde" op Radio 2

"Meer dan 200 gesprekken hebben van mij een ander mens gemaakt": aan het woord is Christel Van Dyck, die maar liefst 7 jaar lang gastvrouw was in het Radio 2-gesprek "De Rotonde". In een voormalig chic hotel op de dijk in Westende legde ze er 229 bekende Vlamingen in de watten en in ruil kreeg ze van hen een lange babbel over de grote en kleine thema’s van het leven. Morgen valt het doek over het programma en is ze zelf de gast. VRT NWS-journalist Xavier Taveirne zal de uitzending presenteren in haar plaats.  

Eerste gast te laat

In veel keukens en woonkamers was het een klassieker op zondagochtend: luisteren naar "De Rotonde", het twee uur durende gesprek met bekende Vlamingen over de grote levensvragen. Het programma startte zeven radioseizoenen geleden, met als eerste gast filmbeest Jan Verheyen. Maar het liep niet helemaal zoals het gepland was: toen het uur van afspraak aanbrak, was er van Jan Verheyen geen spoor: hij was de afspraak glad vergeten. Eenmaal hij er was, kwam alles gelukkig goed.

Jan Verheyen raakte uiteindelijk toch nog in "De Rotonde"
Radio 2

Zullen de luisteraars dit wel willen?

“Het was toch een beetje een gok,” zegt presentator Christel Van Dyck. “Niet iedereen was ervan overtuigd dat het zou werken. Lange gesprekken over levenskeuzes, tegenslagen, geluksmomenten, de liefde, de dood. Zaten de luisteraars daar wel op te wachten, dachten sommigen.”

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bekend zijn is geen garantie om gespaard te blijven van de tegenslagen die iedereen meemaakt

Christel Van Dyck

De twijfel bleek niet gegrond. Met luistercijfers die vlot boven de 800.000 gingen, bleek het een schot in de roos. Belangrijk was dat de BV’s ook geportretteerd werden als gewone mensen, met hun vreugde en verdriet, maar ook angsten en twijfels. “De herkenbaarheid van de verhalen maakte "De Rotonde" erg populair. Bekend zijn is geen garantie om gespaard te blijven van de tegenslagen die iedereen meemaakt.”

Videospeler inladen...

“Ze zetten hun hart open voor ons"

Niet iedereen zei zomaar "ja" om naar "De Rotonde" te komen. Aan sommige mouwen moest danig en herhaaldelijk getrokken worden. “Ik herinner me dat ik heel hard mijn best heb moeten doen om Jo De Meyere aan de tafel te krijgen,” zegt Christel. “Maar eens hij er was, werd het een schitterend gesprek.”

Jo De Meyere met in de achtergrond "De Rotonde"
Radio 2

Maar waarom waren die BV’s dan zo openhartig? Dat komt omdat er tijd werd genomen voor een opname van "De Rotonde". Zo kwam de gast niet aan op de dag van de opname, maar de dag ervoor. De gast logeerde in het gebouw, er werd ’s avonds samen geaperitiefd en gegeten. En pas ’s anderendaags was dan de eigenlijke opname, niet zonder eerst een frisse neus te halen op het strand. 

Opvallend: de hele organisatie werd gedaan door de producer, de presentator en de technicus van het programma: bedden opmaken, koken, de gast soigneren, allemaal zonder "extra" personeel. “Daar was eigenlijk geen geld voor,” grapt Christel, “dus deden we het maar zelf. Maar zo creëer je een heel eigen sfeer. Een gezinnetje, een cocon waarin veel mooiere gesprekken mogelijk werden.” In het fragment hieronder legt Christel uit hoe het systeem van "De Rotonde" werkte:

Videospeler inladen...

De gasten kwamen de dag voor de opname en werden door een kleine ploeg verwend. Dat bracht rust en vormde een ideale basis voor een goed gesprek.

Christel Van Dyck

Westende!

Nog een geheim is uiteraard de zee. “In een radiostudio in Brussel kan je dit programma niet maken,” zegt Christel. “De zee is als het ware een gesprekspartner. De gast kijkt naar de zee tijdens het gesprek en dat zet aan tot mijmeren, bezinnen, filosoferen.” Het gebouw was vroeger een hotel (Le Grand Hôtel Bellevue) uit de tijd van de belle époque (begin vorige eeuw).  In de volksmond heet het gebouw "De Rotonde", vandaar ook de naam van het programma. De zee en het gebouw vormden een tandem en na 7 jaar heeft dat duo ook de presentatrice veranderd. Hoe, dat vertelt ze in het filmpje hieronder: 

Videospeler inladen...

En nu?

Christel gaat niet met pensioen, daarvoor is ze nog ettelijke jaren te jong. Er komt dus "iets anders" vanaf september. Wat dat precies zal zijn, moet nog rijpen. Er wordt over nagedacht en gebrainstormd, maar het nieuwe programma zal er staan, na de zomer. Haar vrees dat ze de laatste jaren van haar carrière in het archief zal moeten slijten, is dus ongegrond:

Videospeler inladen...
Carry Goossens in "De Rotonde"
Radio 2
Ook Will Tura was te gast
Radio 2

Bekijk hier de Journaalreportage over de laatste aflevering van "De Rotonde":

Videospeler inladen...

Wie "De Rotonde" met Christel Van Dyck als gast en gelegenheidspresentator Xavier Taveirne wil horen, moet morgenochtend afstemmen op Radio 2 tussen 8 en 10 uur. En voor wie graag enkele interviews wil beluisteren: hieronder vind je alvast enkele bijzondere afleveringen van "De Rotonde". 

Bovenaan staat de laatste aflevering met Christel als gast, daaronder uit elk seizoen van "De Rotonde" één aflevering. Door erop te klikken, speelt de podcast af. Andere afleveringen zijn te vinden op de site en app van Radio 2. Daar vindt u ook nog meer info en filmpjes van de laatste aflevering.

Meest gelezen