Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

EU-landen kelderen Duits-Frans idee van een Europees-Russische topontmoeting met Vladimir Poetin

Nederland, Zweden, Polen en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen hebben een Europees plan getorpedeerd om een top met de Russische president Vladimir Poetin te houden. Het gaat om een idee van Duitsland en Frankrijk in navolging van de top tussen VS-president Joe Biden en Poetin vorige week. Rusland reageert teleurgesteld.

De relaties tussen Europa en Rusland zijn slecht, vooral sinds de crisis in Oekraïne in 2014, de bezetting van de Krim en oorlog in oostelijke delen van dat land, en sindsdien zijn daar ook het neerschieten van een Maleisisch passagiersvliegtuig, gifaanslagen in Europa en de kwesties Navalny en Wit-Rusland bijgekomen.

Niet enkel sancties en uitwijzingen, op een bepaald moment moet je samen rond de tafel kunnen zitten

De Belgische premier Alexander De Croo

In navolging van de ontmoeting tussen Biden en Poetin in Genève, lanceerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel het idee om de geschillen op te lossen via een top met Vladimir Poetin. Ze kreeg daarvoor op de top van de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel  de steun van de Franse president Emmanuel Macron en enkele andere landen zoals België, maar dat was niet naar de zin van andere EU-lidstaten. 

Nederland, Zweden, Polen en Estland, Letland en Litouwen sloegen met de vuist op tafel en het idee van de top werd afgevoerd. Het gebeurt niet zo vaak dat Berlijn en Parijs op dergelijke manier worden teruggefloten door andere lidstaten. Hoe het nu verder moet, is nog niet duidelijk. 

Rusland reageert teleurgesteld op het kelderen van een top met de Europese leiders. "De EU wordt gegijzeld door een agressieve minderheid", klinkt het daar in een mededeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

Meest gelezen