FARYS en De Watergroep richten samen bedrijf op om droogte te bestrijden 

De Watergroep en FARYS|TMVW, de drinkwaterbedrijven die onze volledige provincie bedienen, richten tegen volgend jaar samen een bedrijf op in de strijd tegen de droogte. Dat maakten de ondernemingen vrijdagmiddag bekend.

FARYS/TMVW en de Watergroep, de twee grootste drinkwaterbedrijven in Vlaanderen, schakelen hun samenwerking een versnelling hoger. Tegen 1 januari 2022 komen ze met een nieuw dochterbedrijf voor de dag. Een naam is er nog niet, maar de voornaamste doelstellingen van de onderneming zijn wel al bekend. Zo willen de ondernemingen hun waterleidingnetwerken beter op elkaar afstemmen en hun gezamenlijke opslag optimaliseren. Dat moet leiden tot meer leveringszekerheid tijdens periodes van droogte. 

Samen investeren

Verder willen ze via hun dochteronderneming ook gezamenlijke investeringenprojecten opstarten en de onderlinge aankoop en verkoop van water optimaliseren, om zo de betaalbaarheid van drinkwater op lange termijn te garanderen.

 "We hebben complementaire troeven: De Watergroep heeft een grote en gediversifieerde productiecapaciteit, terwijl FARYS|TMVW een unieke transportcapaciteit heeft", stelt Brecht Vermeulen, voorzitter van De Watergroep. "Deze samenwerking ligt dan ook voor de hand als je de kaart met de verzorgingsgebieden van beide waterbedrijven bekijkt. Die zijn van West-Vlaanderen tot Vlaams-Brabant helemaal met elkaar verweven, wat logische samenwerkingsopportuniteiten oplevert."

Als het grondwater zakt, is dat bedreigend voor de landbouw en de natuur. Op termijn kan dat ook leiden tot verzakkingen omdat de grond inklinkt

Christophe Peeters, voorzitter van FARYS/TMVW

Soortgelijke samenwerkingen zijn volgens de twee waterbedrijven dan ook broodnodig in de strijd tegen de klimaatproblematiek, want Vlaanderen is op vlak van water één van de minst bedeelde streken in Europa. "We voeren water vaak veel te snel af naar de zee via onze waterlopen", vertelt Christophe Peeters, voorzitter van FARYS|TMVW. "Dat moet anders. Niet alleen om onze voorraad drinkwater op peil te houden, maar ook om de landbouw en de industrie te voorzien van voldoende proceswater." 

De bedrijven zien dan ook meer toekomst in oppervlaktewater dan in grondwater. “Dat grondwater willen we net houden als strategische reserve”, besluit Peeters. “Als dat grondwater zakt, is dat bovendien bedreigend voor de landbouw en de natuur. Op termijn kan dat leiden tot verzakkingen omdat de grond inklinkt.” 

Meest gelezen