AFP or licensors

Franse vrouw die man doodschoot die haar 24 jaar lang misbruikte, krijgt symbolische straf en komt vrij

In Frankrijk mag de vrouw die haar stiefvader-echtgenoot doodschoot, die haar sinds haar kindertijd misbruikt heeft, de cel verlaten. De openbare aanklager en de rechtbank toonden zich onder de indruk van het leed dat Valérie Bacot al die jaren heeft moeten doorstaan. Ze krijgt wel een celstraf, maar die is kleiner dan de periode dat ze in voorarrest heeft gezeten en ze is dus vrij.

De 40-jarige Valérie Bacot riskeerde op het proces in Chalon-sur-Saône in het oosten van Frankrijk levenslang wegens moord op haar gewelddadige stiefvader die nadien haar man is geworden. Het ging om een bewuste moord, want ze had de man in 2016 met een pistool in de nek geschoten en daarna in een bos begraven.  

"Bacot had niet het recht om de man te doden die haar terroriseerde", aldus de openbare aanklager Eric Jallet op het proces. Hij pleitte daarom voor een veroordeling van de vrouw zonder haar op te sluiten. Bovendien hebben "haar vier kinderen haar nodig", besloot Jallet. 

De aanklager eiste daarop een straf van vijf jaar cel, waarvan vier jaar voorwaardelijk.  Bacot krijgt uiteindelijk vier jaar cel, waarvan drie jaar voorwaardelijk. Aangezien ze al een jaar in voorarrest zit, betekent dat dat Valérie Bacot nu vrijkomt. Haar straf is dus vooral symbolisch.

Als ik hem niet had vermoord, hadden mijn kinderen het gedaan

Valérie Bacot tijdens haar getuigenis

Valerie Bacot vertelt haar verhaal in het "Het Journaal". Bekijk hier haar getuigenis en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Meer dan een kwarteeuw terreur en misbruik

Het proces van de vrouw heeft in Frankrijk heel wat beroering veroorzaakt. Heel wat Fransen waren ontzet door wat Bacot heeft meegemaakt en eisten haar vrijlating, ook al gaat het om moord. De getuigenis van de vrouw heeft dus blijkbaar ook de rechters en de aanklager niet onberoerd gelaten.

Valérie Bacot was 12 toen ze voor het eerst door haar stiefvader werd misbruikt. De man bleef haar terroriseren en ze werd uiteindelijk zwanger. Nadien is ze met de man getrouwd, maar dat maakte geen einde aan de brutaliteiten en hij dwong haar in de prostitutie. 

Toen Bacot merkte dat hij ook een van haar dochters lastig viel, greep ze een pistool en schoot ze de man in de nek. Het ging dus niet om zelfverdediging en dus moest ze terechtstaan wegens moord. Daar is ze nu ook voor veroordeeld, al is de straf licht. 

De zaak doet denken aan die van Jacqueline Sauvage in 2016. Die werd toen wel voor tien jaar lang opgesloten nadat ze haar gewelddadige echtgenoot had neergeschoten met een jachtgeweer. Ook toen ging het om decennia van geweld en misbruik. De vrouw kreeg uiteindelijk gratie van toenmalig president François Hollande en kwam vrij.

Meest gelezen