Foto: Facebook Bernard Debruyne

Garnaalvissers te paard Eddy en Bernard worden ereburger van Koksijde

In Oostduinkerke bij Koksijde vinden komend weekend de Garnaalfeesten plaats. Er valt heel wat te beleven rond de 'garnaal' en het wordt ook een bijzonder weekend voor Eddy D'Hulster (78) en Bernard Debruyne (57). Zij worden ereburger van Koksijde door hun jaren dienst als garnaalvissers te paard. "Eddy heeft al 50 jaar dienst en ik een kleine 40 jaar", vertelt Bernard.

Garnaalvissers te paard Eddy D'Hulster (78) en Bernard Debruyne (57) worden ereburger van Koksijde door hun jaren dienst als garnaalvissers te paard. Het ambacht van paardenvisser zoals dat in Oostduinkerke gebeurt, is uniek. Bernard is blij met die erkenning, vertelt hij in Start Je Dag West-Vlaanderen: "Ik vind het echt een eer, voor mij en voor mijn familie. Er komt heel veel bij kijken. We moeten enorm veel regen, wind en stormen trotseren op het strand. Het is wel leuk, maar het is zeker niet altijd even leuk."

Na een goeie storm is het in feite twee dagen kermis voor ons

Garnaalvisser te paard Bernard Debruyne

Stormen zijn essentieel

Een goeie storm levert veel garnalen op, zegt Bernard. "Een garnaal zwemt niet, maar kruipt. Door de storm kunnen de garnalen niet meer kruipen maar worden ze op het strand geslagen. Na een goeie storm is het in feite 2 dagen kermis voor ons."

Show verkopen in de zomer

Tijdens het weekend van de Garnaalfeesten is het seizoen eigenlijk wat voorbij. Ze werken zowel in het voorjaar als in het najaar. De eerste periode begint rond eind maart en duurt tot eind juni. De tweede periode start in september en dan gaan we door tot het sneeuwt in feite, legt Bernard uit. "Nu is die periode eigenlijk voorbij, maar in de zomermaanden geven we demonstraties voor de toeristen. Dan verkopen we beetje show in feite."

Geen garnaalstoet

Dit jaar is er geen traditionele Garnaalstoet door de coronamaatregelen, maar worden er tijdens het weekend tal van andere activiteiten georganiseerd. Zo is er een wedstrijd garnaalvissen voor kinderen, een folkloremarkt, optredens van Mariette Crevette, de Juttertjes en de Oud-IJslandvaarders, een eucharistieviering en de zeewijding.

Beluister het gesprek met ereburger Bernard Debruyne uit "Start Je Dag West-Vlaanderen":

Meest gelezen