Beslissing over winter- en zomertijd uitgesteld: "Er komt geen afschaffing de komende jaren", aldus Europese Commissie

Er komt de "komende jaren" geen afschaffing van de winter- en zomertijd. Dat heeft de Europese Commissie geantwoord op een vraag van Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD). De EU opperde in 2018 om het verschil tussen het zomer- en winteruur af te schaffen, en normaal gezien was het de bedoeling om in 2021 voor een laatste keer te "schakelen". Maar niet dus.

Om een definitief einde te maken aan de jarenlange discussie over de winter- en zomertijd deed de Europese Commissie in 2018 een voorstel om het verschil af te schaffen en het hele jaar door dezelfde tijd te hanteren. Het Europees Parlement schaarde zich achter het idee, en uit peilingen bleek ook dat de meeste Europese burgers liever van dat "klokverzetten" af willen.

Bekijk enkele publieksreacties op de omstreden wissel in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Er waren andere prioriteiten zoals het bestrijden van de coronacrisis 

Hilde Vautmans (Open VLD)

Geen prioriteit

Maar is het dan het winteruur, of het zomeruur, dat moet verdwijnen? Het plan was om eerst de zomertijd af te schaffen, maar de meningen waren verdeeld en uiteindelijk werd beslist om elke lidstaat zelf te laten kiezen welke "klok" ze wilde afschaffen. Maar ook daar was kritiek op, want in theorie zou een ritje door de Benelux al snel kunnen uitmonden in een kakofonie in uurwisselingen. In elk geval was het de bedoeling om dit jaar voor het laatst te schakelen, maar de beslissing is uitgesteld.

"Blijkbaar is er geen enkele lidstaat die de voorkeur voor winter- of zomertijd officieel heeft doorgegeven", zegt Vautmans in "De ochtend". Nochtans zijn er in de lidstaten wel bevragingen geweest. "Natuurlijk, de lidstaten en de EU hadden andere prioriteiten zoals de coronacrisis, de vaccinatiecampagnes en het economisch herstel", redeneeert Vautmans.

Herbeluister hier het gesprek met Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) in "De ochtend" op Radio 1 en lees daaronder verder:

"Ook voor mij is dit niet prioriteit nummer 1 (...) Maar laat ons er komaf mee maken, en bij voorkeur moet het 1 tijdszone worden voor alle lidstaten", gaat Vautmans verder. Volgens haar is dat belangrijk voor de economie. "We zitten met een interne markt. Tijd is belangrijk voor de luchtvaart en het transport (...) Als buurlanden telkens opnieuw een andere tijdszone hebben, hoe ga je dan handel drijven? Dat is helemaal absurd."

Het zal nog een tijd duren voor de tijd verandert

Hilde Vautmans (Open VLD)

Volgens Vautmans is het geen makkelijke kwestie, want "tijd beïnvloedt veel", en de lidstaten mogen ook zelf autonoom kiezen. Als landen verschillende "uren" willen, zal er volgens haar over gepraat moeten worden. "Het leeft enorm, iedereen heeft er ook wel een mening over. Ik zeg duidelijk, laten we dit aanpakken. Maar het zal nog een tijd duren voor de tijd verandert."

Meest gelezen