Pexels

Gemeente Merelbeke moet 1.300 euro betalen aan vrouw die met boerkini geweigerd werd in zwembad

De gemeente Merelbeke moet een boete van 1.300 euro betalen aan een vrouw die in 2016 in het stedelijk zwembad werd geweigerd omdat ze een boerkini droeg. De gemeente argumenteert dat dat tegen de kledingvoorschriften was van het zwembad. Zelfs na beroep wordt de gemeente opnieuw veroordeeld. De schepen van sport Egbert Lachaert  (Open Vld) is er niet mee akkoord en denkt erover na om naar het Hof van Cassatie te stappen.

De feiten dateren van 2016. Toen mocht een vrouw  niet in het zwembadcomplex Ter Wallen in Merelbeke zwemmen met een boerkini aan. Een boerkini is een soort zwempak dat de zwemmer in kwestie volledig bedekt, ook het hoofd (niet het gelaat). En dat is tegen de kledingvoorschriften van het zwembad, zegt de gemeente. De vrouw ging daar niet mee akkoord en diende klacht in bij de rechtbank. Die oordeelde toen dat het wél kon, waarop de gemeente in beroep ging. Maar nu oordeelt de rechtbank opnieuw dat een boerkini wél toegelaten moet zijn. Schepen van sport Egbert Lachaert (Open Vld) bekijkt wat er nog tegen die beslissing kan gedaan worden.

Geen acute vraag

Sinds het voorval heeft zich nog niemand anders aangeboden om met boerkini te zwemmen, zegt de schepen: "We vinden het dragen van een boerkini dan ook geen acute vraag vanuit eender welke gemeenschap." Met de vraag van de vrouw voor een morele schadevergoeding (nvdr de vrouw voelde zich vernederd toen bleek dat ze in boerkini de toegang werd geweigerd) heeft de schepen moeite: "We gaan bekijken wat we daarmee nog kunnen doen."

Je moet komen zwemmen in nauw aansluitende kledij. Wil je je grotendeels bedekken, dan kan dat
Schepen van sport Egbert Lachaert (Open Vld)

De oorspronkelijke reden dat de gemeente het dragen van een boerkini weigert, is omdat het volgens haar tegen de hygiënemaatregelen ingaat. Maar de rechtbank van eerste aanleg in Gent oordeelde in 2018 al dat een verbod op het dragen van een lichaamsbedekkend badpak, vanwege hygiëne of om veiligheidsredenen, discriminatie is. "Ik wil benadrukken dat wij absoluut niemand willen discrimineren. Voor ons heeft dit niks met geloofsovertuiging te maken."

De gemeente paste het reglement aan: "Nu moet je komen zwemmen in nauw aansluitende kledij (nvdr geen losse shorts en dergelijke). Wil je dat grotendeels bedekt doen, dan kan dat."

Hof van Cassatie

De komende weken zal de schepen de huidige uitspraak bekijken. Hij zal onderzoeken of er nog iets tegen de beslissing van de rechtbank kan gedaan worden.  Eventueel trekt de gemeente nog naar het Hof van Cassatie.

De afgelopen jaren zijn er nog vonnissen geweest over het al dan niet mogen dragen van boerkini's in zwembaden. Zo mag het stedelijk zwembad Van Eyck in Gent ook niet langer vrouwen in boerkini weigeren.

Meest gelezen