Oppositiepartij N-VA wil gemeenteraadscommissie rond PFOS-vervuiling: "Alle partijen moeten dossier nu kunnen opvolgen"

De N-VA, die in de oppositie zit in Zwijndrecht, heeft gevraagd aan het gemeentebestuur om een themacommissie op te richten rond de PFOS-vervuiling. Dat heeft de partij gisteren gevraagd op de gemeenteraad. Zowel N-VA als Vlaams Belang vragen zich af waarom de bevolking niet sneller gewaarschuwd werd. Ze geloven niet dat het gemeentebestuur nog maar pas op de hoogte is van de vervuiling. De burgemeester en de bevoegde schepen erkennen dat ze wisten dat er sprake was van PFOS, maar niet dat de vervuiling zo ver verspreid was dat ze een gevaar was voor de bevolking. 

De oppositie in Zwijndrecht vroeg zich af of er niet genoeg alarmbellen zijn geweest de voorbije jaren. "In 2004 kwam de vervuiling ter sprake in de gemeenteraad, in 2008 in de commissie ruimtelijke ordening met een milieudeskundige van 3M, en in december 2019 was er een vergadering bij Lantis, waarbij zowel de burgemeester als de schepen van leefmilieu aanwezig waren", zegt fractieleider voor N-VA, Danny Van Hove. "Toen was er zelfs een "themabezoek PFOS". Zo was het getiteld. Dan kan je toch niet zeggen dat je van niets weet."

Er was zelfs een "themabezoek PFOS". Zo was het getiteld. Dan kan je toch niet zeggen dat je van niets weet

Danny Van Hove, fractieleider N-VA gemeenteraad

Schepen Steven Vervaet (Groen) zegt dat PFOS inderdaad besproken is de voorbije jaren, maar dat ze nooit de cruciale informatie hebben gekregen, zoals het rapport van toxicoloog Jan Tytgat en de communicatie van Lantis aan de politieke stuurgroep in 2017. 

"We hebben ons blindgestaard op het grondwater, waarvan we vreesden dat het PFOS zou kunnen verspreiden. Dat werd wel onderzocht en daarin is nauwelijks PFOS te vinden." 

We hebben ons blindgestaard op het grondwater. Daar is nauwelijks PFOS in te vinden.

Steven Vervaet, schepen voor Leefmilieu (Groen)

N-VA wil nu dat er een themacommissie rond PFOS in de gemeenteraad. "Ik heb gevraagd om dit dossier niet meer alleen vanuit de meerderheid te bekijken maar het open te trekken naar de hele gemeenteraad. Dan kunnen alle gemeenteraadsleden te allen tijde dit dossier inhoudelijk sterker opvolgen."

Maar Vervaet twijfelt. "Ik vraag me af of er in zo'n sfeer van verdachtmakingen een goede samenwerking mogelijk is. We gaan uiteraard de parlementaire onderzoekscommissie volgen en de inwoners daarover informeren. We hopen dat we ook zelf opgeroepen worden door de onderzoekscommissie."

Bloedonderzoek

De bloedafnames bij de inwoners, die eerder al werden aangekondigd, zullen gebeuren in de gemeente zelf vanaf 15 juli tot half augustus. De resultaten zouden dan eind september ter beschikking moeten zijn.

Meest gelezen