© Stad Gent

Oproep stad Gent om zich te laten vaccineren leidt tot lange wachtrijen, Zorg en Gezondheid: "Gent had beter overlegd"

Aan het vaccinatiecentrum van Gent heeft vanmiddag een lange file gestaan, nadat de stad iedereen had aangespoord om zich vrij aan te melden omdat er vaccins op overschot waren. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft begrip voor het initiatief van de stad, maar heeft ook bedenkingen.

1.700 mensen - vooral jongeren - stonden vanmiddag te wachten aan het vaccinatiecentrum in Gent in de hoop dat ze (vroeger dan gepland) een prikje konden krijgen. De stad had immers vanochtend laten weten dat er veel vaccins op overschot waren en dat alle Gentenaars vanaf 16 jaar die wilden zonder afspraak mochten langskomen. Via het nieuws, de vrienden, de papa of de buurvrouw: het nieuws verspreidde zich razendsnel. Op de oproep werd dan ook massaal ingegaan, tonen de beelden.

Videospeler inladen...

"Het is de eerste keer dat ik ze zo ver zie aanschuiven. Hier staat zeker 500 à 700 man buiten. De mensen hebben het duidelijk gehoord en gelezen", zegt Seppe Biasino, die in het vaccinatiecentrum werkt. "Ik heb meteen de kans gegrepen, anders zou ik nog lang moeten wachten", klinkt het bij de ene in de rij. "Dan ben ik er vanaf", vult iemand anders aan. 

In totaal waren er voor vanmiddag nog 1.700 lege plaatsen, zegt Freija De Smet van het vaccinatiecentrum. Die plekjes waren snel ingevuld, want om iets voor 16 uur liet de stad weten dat het geen zin meer had om te komen, want op is op. Tot en met maandag zijn er in totaal 6.000 vrije plaatsen in de agenda. 

Maar hoe komt het toch dat er zoveel vaccins op overschot zijn? "Er zijn deze week 41.000 vaccins geleverd in Gent, dat is heel veel", klinkt het bij schepen Rudy Coddens (Vooruit). "Tegelijk zien we dat twintigers en dertigers iets langer wachten om een afspraak te maken. Dat heeft alles te maken met de tweede prik, die momenteel eind juli valt. En dat is midden in de vakantie."

We gaan ons best doen om de tweede prik na de mensen hun vakantie te boeken

Freija De Smet, Vaccinatiecentrum Gent

Toch roept het vaccinatiecentrum de jonge reizigers op om toch te komen. "We gaan ons best doen om de tweede prik na hun vakantie vast te leggen. Op dat vlak willen we ons zo flexibel mogelijk opstellen. We hebben nu ook meer vaccins beschikbaar dus kan dat makkelijker." 

James Arthur Photography

16 tot 20 jaar

Opvallend: op de oproep kwamen heel erg veel jongeren af. "Iedereen is hier tussen de 16 en 20 jaar, er zijn veel scholieren die net gedaan hebben met de examens en die vlak voor hun vakantie komen", zegt Biasino. De focus lag ook op die jongeren, want het is niet altijd even gemakkelijk om hen te bereiken. "We merken dat ze in hun burgerprofiel vaak geen mail of telefoongegevens achtergelaten hebben, maar enkel verblijfsgegevens," legt Freija uit, "vandaar dat we oproepen dat de jongeren hun burgerprofiel aanpassen en meteen hun afspraak boeken."

"We dachten dat hier 50 mensen gingen zijn, maar het zijn er toch een beetje meer." Jongeren schrikken er zelf van hoe massaal gereageerd is op de oproep van de stad Gent. Bekijk hier nog meer reacties van de vele wachtenden in het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) is opgetogen door het succes. "Bedankt aan de jongeren voor zoveel motivatie", klinkt het op Twitter. 

"De stad had ons beter eerst gecontacteerd"

Bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid hebben ze begrip voor het initiatief in Gent. Toch hadden ze liever gehad dat de stad hen op voorhand had gecontacteerd.  “Dergelijke initiatieven nemen we beter samen”, legt woordvoerder Joris Moonens uit. “In andere vaccinatiecentra wachten er nog altijd mensen op een uitnodiging. Misschien hadden we de overtollige vaccins uit Gent beter herverdeeld over andere centra om de vaccinatie daar vooruit te helpen.”

Moonens heeft ook nog een tweede bedenking: “Als je een opendeurdag organiseert zoals in Gent, moet je wel zeker zijn dat je x-aantal weken later voldoende vaccins hebt om tweede dosissen te kunnen geven. Daarom is het des te belangrijker dat dergelijke initiatieven worden afgestemd met ons agentschap.”    

"We zitten in de staart van de vaccinatiecampagne", zegt onze wetenschapsexpert Koen Wauters. In "Het journaal" gaf hij meer uitleg over hoe de campagne nu voortgaat. Bekijk hier de uitleg en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook morgen en maandag vaccins op overschot

De stad Gent laat intussen weten dat er ook morgen en maandag duizenden vaccins over zijn voor mensen die nog geen prik hebben gekregen. 

James Arthur Photography

Meest gelezen