Grote drugslading ontdekt op fruitsapboot in Gentse haven: "Cocaïne met straatwaarde van ruim 10 miljoen euro"

In de Gentse haven is opnieuw een drugslading ontdekt op een fruitsapboot. De cocaïne zat verborgen in drie grote samengebonden zakken die verborgen waren in een zeekast onder de waterlijn van het schip. De straatwaarde van de drugs bedraagt ruim 10 miljoen euro.

Een schip dat sinaasappelsap in bulk vervoerde vanuit Santos in Brazilië naar de Gentse haven werd daar vandaag gecontroleerd. De controle kwam er na een tip van de Australische federale politie die met een onderzoek bezig is. Uiteindelijk was het een gespecialiseerd duikteam dat drie zwarte zakken ontdekte. Die zaten in de zeekasten van het schip. Dat zijn openingen onder water, waarlangs zeewater wordt opgepompt om ballasttanks te vullen, of voor de koeling van de machinekamer.

De cocaïne zat in zakken in de zeekasten van het schip 

Patrick Willocx, Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen

"De zakken bleken gevuld met cocaïne, die waterdicht verpakt waren. In totaal ging het om 216 kilogram cocaïne, goed voor een straatwaarde van meer dan 10 miljoen euro," zegt Patrick Willocx van de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen. Intussen wordt het onderzoek naar de organisatie achter het transport verder gezet. In Australië zijn al 2 verdachten opgepakt. Ze worden verdacht van internationale drugssmokkel en lidmaatschap van een criminele organisatie. In België is nog niemand aangehouden. 

Niet de eerste keer

In het verleden (nvdr in 2016, 2017 en 2019) werden er ook al drugs aangetroffen op verschillende fruitsaptankers. De drugs waren toen verborgen bij de bemanning, in containers, tot zelfs in vaatjes fruitsap. Ook op andere bulkschepen naar de Gentse haven, bijvoorbeeld geladen met kolen, zijn al regelmatig drugs aangetroffen die tussen de lading of aan de buitenkant van het schip verborgen werden. 

Meest gelezen