Hear me, see me: Jongeren loodsen bezoekers door hun wijk Nieuwe Kempen in Zwartberg

Vanaf 26 juni kan je Zwartberg (Genk) op een unieke manier herontdekken. Vier jonge locals gingen op pad in hun wijk, Nieuwe Kempen, en namen interviews af bij de inwoners en handelaars. Via een uitgestippelde wandelroute kan je de video's bekijken en de verhalen beluisteren. 

Onder begeleiding van Stebo, Gigos en Villa Basta trokken vier jongeren de wijk Nieuwe Kempen in met microfoon en camera in de aanslag. Ze zetten hiermee hun wijk op de kaart. Hoewel de wijk vaak negatief in het nieuws komt, willen de jongeren via 17 video's tonen hoe mooi hun wijk is. Via een uitgestippelde wandelroute kan je de verhalen beluisteren. De wandeling start aan The Ark, het onthaalgebouw van Labiomista, en eindigt op Nomadland, een gezellige ontmoetingsplek in de buurt. 

We hebben zelf ook veel bijgeleerd

Jens Vaes, buurtwerker Stebo

"Het maken van de video's was een heel interessant proces en we hebben veel interessante mensen ontmoet", zegt buurtwerker Jens Vaes (Stebo vzw). "En we hebben zelf ook veel bijgeleerd."

“In de toekomst hopen we nog jongeren aan te trekken om de route uit te breiden naar Zwartberg-Noord”, gaat Vaes verder. “Het is voor ons een boeiend proces geweest om jongeren vanuit een creatieve insteek te betrekken bij veranderingen in hun omgeving. We willen die aanpak ook in de toekomst blijven gebruiken."

De wandeling wordt zaterdag officieel geopend. Wie de wandeling daarna wil maken, kan een wandelkaart afhalen bij het onthaal van Labiomista. 

Meest gelezen