Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Israëlische blokkade van Gaza lichtjes versoepeld, maar "bestand blijft wankel", waarschuwt de VN

De Israëlische regering heeft de militaire blokkade van de Gazastrook lichtjes versoepeld. Vanaf vandaag mogen Palestijnse vissers tot 16 km op zee vissen. Ook een beperkt aantal grondstoffen die nodig zijn in fabrieken mogen Gaza weer binnen. Intussen waarschuwt de Verenigde Naties dat het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas fragiel blijft. Ook de heropbouw van Gaza kan niet zonder krachtig politiek proces, zegt topman van UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, Philippe Lazzarini aan VRT NWS.

Meer ruimte op zee

Vanaf vandaag krijgen Palestijnse vissers in Gaza iets meer ruimte op zee. Van het Israëlische leger mogen de Palestijnen nu tot 16 km voor de kust van Gaza opereren. De viszone in Gaza werd vorige maand afgesloten als gevolg van de militaire escalatie tussen Israël en de Palestijnse groep Hamas. Met de aankondiging van het staakt-het-vuren eind mei heeft Israël de Palestijnse viszone uitgebreid tot 11 km. Nu komt er dus een extra versoepeling.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Ook enkele grondstoffen die bedoeld zijn voor fabrieken mogen weer binnen. Of er extra versoepelingen van de blokkade komen blijft afhangen van de veiligheidstoestand op het terrein, aldus Israël.

De blokkade in Gaza is sinds 2006 aan de gang. In dat jaar greep de radicale groep Hamas de macht tot de woede van zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit onder leiding van president Mahmoud Abbas. De grenzen van Gaza zijn zowel langs Israël als Egypte grotendeels afgesloten. Weinig mensen en goederen mogen in en uit. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Versoepelingen verre van genoeg

"Zonder een oprecht politiek proces en het opheffen van de blokkade kunnen we niet spreken van grondige humanitaire hulp of heropbouw in Gaza", zegt Philippe Lazzarini aan VRT NWS. De secretaris-generaal van de VN-agentschap voor de Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) trok vorige maand naar Gaza en zag zelf de gevolgen van de recente oorlog op de lokale bevolking: "Een vader vertelde me hoe zijn 13-jarige dochter nu in haar bed plast omdat ze bang is alleen naar toilet te gaan". Tijdens de oorlog zijn bijna 250 Palestijnen gedood, maar iedereen leefde met het idee straks te kunnen sterven, aldus Lazzarini.

Videospeler inladen...

Ondanks de aangekondigde versoepelingen blijven de Palestijnen het tekort aanklagen aan allerlei goederen en producten in Gaza. Volgens Israël kunnen heel wat producten en bouwmateriaal ook voor militaire doeleinden ingezet worden en dus worden ze nog altijd verboden. Niet alleen import is bijna onmogelijk, maar ook de export van Palestijnse producten wordt verhinderd: "Het is tijd voor een andere aanpak.  Anders riskeren we een nieuwe ronde van geweld", benadrukt Lazzarini.

De zoveelste oproep van de VN

Gisteren riepen de Verenigde Naties zowel Israël als Hamas om alle provocatieve acties te vermijden en het staakt-het-vuren te respecteren. Daarnaast maakt de VN maakt zich zorgen over de plannen van Israël om nieuwe Joodse nederzettingen te bouwen in Oost-Jeruzalem en op de Westelijke Jordaanoever.

Net gisteren bracht de Amerikaanse krant The New York Times een onderzoek, waaruit moet blijken hoe het Israëlische leger onvoorzichtig ging met bombardementen in dichtbevolkte wijken in Gaza, met als gevolg de gruwelijke dood van tientallen Palestijnse burgers. Volgens Israël waren alle luchtaanvallen gericht op locaties en tunnels van Hamas.

Lazzarini veroordeelt de ontdekking van zo'n een tunnel onder een school in Gaza (en lees veder na de video):

Videospeler inladen...

Palestijnse woede tegen Abbas

Intussen loopt de spanning op tussen Palestijnse betogers en de Palestijnse autoriteit van president Mahmoud Abbas. Aanleiding is het dodelijke optreden van de Palestijnse politie tegen een politieke activist in de stad Hebron. De 44-jarige man verzweek aan zijn verwondingen na zijn arrestatie door de Palestijnse politie. Volgens de familie werd de man zwaar op zijn hoofd geslagen.

Meest gelezen