Politie Leuven test 5G voor mobiele camera's

Sinds enkele maanden heeft Leuven een proefproject opgezet met zeventien 5G-zendmasten. De Leuvense politie gebruikt het netwerk al om bijvoorbeeld sluikstorters te vatten via mobiele camera's. Het netwerk is voorlopig nog privé dus Leuvenaars kunnen het nog niet gebruiken om te surfen.  Onderzoekscentrum imec en KULeuven kunnen het netwerk wel al proberen.  

Telecomoperator Telenet installeerde de zeventien masten via een tijdelijke vergunning op verschillende plaatsen in Leuven. Het gaat onder meer om de imec-site, de KU Leuven-campus voor ingenieursstudenten en het bedrijvenpark in Haasrode. Voorlopig gaat het om privé-5G-netwerken: Leuvenaars kunnen zelf nog geen 5G op hun smartphones gebruiken. Via het proefproject wil Telenet de mogelijkheden van 5G wel verder in kaart brengen.

Politie Leuven is alvast tevreden met de eerste resultaten.  "Nu hebben we alleen camera's die via het netwerk werken, dus bekabeld zijn", zegt woordvoerder Marc Vranckx. "Deze camera's zijn draadloos en dus ook mobiel: we kunnen ze zonder al te veel voorbereiding hangen en ze onmiddellijk gebruiken. Zo kunnen we snel ingrijpen op locaties met veel overlast. De beelden zijn scherp en we kunnen ze permanent bekijken." Of de Leuvense politie vanaf nu vaker 5G camera's zal gebruiken, valt nog af te wachten. 

Veldonderzoek

Ook onderzoekscentrum imec en KU Leuven werken mee aan het project. De Leuvense universiteit wil in de toekomst nog meer inzetten op 5G, om bijvoorbeeld gebouwen die gerenoveerd worden tijdelijk op aan te sluiten of voor veldopstellingen op moeilijk bereikbare terreinen. 

"Denk aan wateronderzoek in de vrije natuur, of veldonderzoek in afgelegen boomgaarden zonder bekabeld netwerk", zegt ingenieur Herman Moons van de KU Leuven. "Via een mobiele 5G-kit zouden de onderzoekers makkelijk ter plaatse data kunnen capteren en in realtime doorsturen naar het onderzoekslabo."

Meest gelezen